Blogi

Lukutaitoisuudesta

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 07.12.2017 18:56

Blogi >>

Lahjomattomat tilastot paljastavat säälimättä, että Suomi on pudonnut kansainvälisessä lukutaitokilpailussa aiemmalta ykköspaikalta viidenneksi. Lukutaitokisan paras maa on tällä hetkellä Venäjä. Se on aika yllättävä asia. Luin tuossa juuri kirjan Suomen vuodesta 1917 ja siinä Teemu Keskisarja kertoo, että siihen aikaan suomalaisista lähes 100 % osasi lukea. Nykyäänkään ei pystytä paljoa parempaan.

 

Lähes 100 %:n lukutaito saattoi olla silloin maailmanennätys. Siihen aikaan sen sijaan venäläisten lukutaito oli yksi Euroopan heikoimmista. Tämä kulttuuriero saattoi olla yksi selitys suomalaisten itsenäistymishaluun. Perinteisesti meikäläiset ovat pitäneet nykyisiä hyviä itäisiä naapureitaan pikkuisen tietämättöminä moukkina. Se ei ole koko totuus, sillä maailman parhaat kirjailijat ovat olleet venäläisiä.

 

Keskisarjan mukaan Suomen sisällissodan syy ei ollut demokratian puute, vaan sota tuli demokratiasta huolimatta. Hänen mukaansa suomalaiset olivat jo silloin luonteenlaadultaan tolkun ihmisiä, joilla oli edellytykset luoda kansanvaltainen järjestelmä valtioonsa. Vertailukohtana hän mainitsee esimerkiksi nykyiset tansanialaiset. Keskisarja kertoo, että vielä nykyäänkin poppamiehet pilkkovat albiinolapsia ja myyvät näiden osia sikäläisille parlamenttivaaliehdokkaille onnea tuovina onnenkaluina. Tuo tieto saa ilmeeni mietteliääksi, koska pohdin sitä, että onko tämä sittenkin sitä paljon puhuttua rasismia.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi