Blogi

Lumisade yllätti Pohjois-Suomen autoilijat

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 04.10.2018 17:58

Blogi >>

Tänä aamuna oli jo talven tuntua ja mieleeni tuli, että lumisade saattaa kohta jo perinteiseksi muodostuneeseen tapaan yllättää Etelä-Suomen autoilijat. Mieleeni tuli myös, että ainakin yhden kerran maamme historiassa lumisade on yllättänyt myös Pohjois-Suomen autoilijat.

 

Nimittäin luin Erno Paasilinnan Petsamo -kirjasta, miten joskus sota-aikaan Petsamon puolessa lumisade ja hirmumyrsky yllätti sikäläiset saksalaiset kuorma-autoilijat. Kova tuuli nietosti Litsan tien ihan sileäksi niin, että  115 kuorma-auton kolonna hukkui 6 - 7 metriä paksun kinoksen alle. Onnettomat kuljettajat yrittivät pysyä lämpiminä pitämällä autojen moottorit käynnissä.

 

Kaikilta hengissä pysyminen ei onnistunut. Kun pelastajat saapuivat ja etsivät pitkien seipäiden avulla kuorma-autot lumen alta, todettiin viiden kuljettajan paleltuneen. Jäämeren rannalla lumimyräkät ovat toista luokkaa kuin meillä Suomessa. Nelinkertaisen olympiavoittaja Vegard Ulvangin isovelikin katosi myrskyssä ja hänet löydettiin hukkuneena vasta vajaat vuosi myöhemmin..

 

Vegard Ulvang taisi uhrata jopa  Lillehammerin kisojen olympiamenesyksensäkin veljeään etsiessään. Ulvangit muuten asuivat ihan Suomen rajan lähellä Kirkkoniemessä ja perneenäiti oli suomalaiskveenien jälkeläisiä, kuten myöskin mäkihypyn kaksinkertainen maailmanmestari Björn Wirkolakin oli.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi