Blogi

Maailman suurin kirjapaino

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 31.03.2021 19:09

Blogi >>

Finna.fi-kuvatiedoston sivuille on juuri ilmestynyt kansan vapaaseen käyttöön mm. tämä Sortavalan Raamattutalon kuva ajalta ennen sotia. Talossa toimi aikoinaan Suomen Kirkon Sisälähetysseuran uskonnollishenkinen kirjapaino. Muistelen Sortavalan historiasta lukeneeni, että Raamattutalo oli parhaimmillaan maailman suurin kirjapaino, joka tieto saa tosin ilmeeni mietteliääksi.

 

Mieleeni palautuu, että luin tuossa Lasse Lehtisen Väinö Tannerin elämänkerran, jossa kerrottiin, että nuorena miehenä Tanner harjoitti jonkin aikaa asianajajan ammattia Sortavalassa, mutta ei viihtynyt, koska piti kaupungin asukkaita rehvastelijoina ja suunsoittajina. Mainittakoon, että Väinö Tanner oli 3/4 savolainen, joten epäilen, että kyllä hän oli aiemminkin elämässään törmännyt rehvastelijoihin ja suunsoittajiin.

 

Itsekin olen Kuopiossa asuvana savolaisena oppinut varsinkin Savon Sanomia lukiessani, että monessa asiassa savolaiset ovat parhaita ja suurimpia maailmassa; esimerkiksi savolainen Toivo Kolehmainen löysi Amerikan ja hänen mukaansa nimettiin mm. Hyvän Toivon niemi, rautalampilainen Marttis-Jussi perusti Pohjois-Amerikan Yhdysvallat, presidentti Nixon oli taustaltaan Kiuruveden Nikkisiä, Venäjän Romanovien hallitsijasuku olikin alunperin Savon Kauhasia, Venäjän historian suurin sotasankari Suvorov oli Savon Suhosia ja Venäjän presidentti Putinkin on taustaltaan Pulkkisia.

 

Mielenkiintoinen seikka Raamattutalon historiassa on se, että vaikka Neuvostoliitossa suhtauduttiin hyvin kriittisesti uskonasioihin, niin neuvostovallankin aikaan Raamattutalon päädyssä luki RAAMATTUTALO. Neuvostovallan aikaan Raamattutalon kirjapaino jatkoi tavallaan alkuperäisellä uskonnollisella linjalla ja siellä painettiin marxilais-leniniläisiä pyhiä kirjoituksia. Neuvostovastaiset tahot ovat minulle kertoneet, että kirjapainotoiminta päättyi Raamattutalossa 1980-luvulla, jolloin sinne hankittiin Länsi-Saksasta modernit painokoneet, joita ei onnistuttu kuitenkaan kokoamaan.

 

Nykyään Suomen Kirkon Sisälähetysseuran omistama Raamattutalo toimii Pieksämäellä ja se on erittäin tunnettu kirjapaino, koska lupaava suonenjokelainen mäkihyppääjänuorukainen Kari Tapani Jalkanen työskenteli siellä jonkin aikaa konelatojana. Hänen tunnetuin saavutuksensa konelatojan ammatissa oli se, että hän latoi vuonna 1964 Osmo Jokisen 64-sivuisen runokokoelman Nollapiste. Tämä teos sisältää tyhjiä sivuja, joille on sinne tänne painettu isokokoisia pisteitä. Lupaava konelatojana toiminut mäkihyppääjänuorukainen Kari Tapani Jalkanen opittiin myöhemmin tuntemaan Kari Tapiona.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi