Blogi

Mäkiviikot

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 07.01.2018 17:30

Blogi >>

Tällä kertaa en seurannut lainkaan Keski-Euroopan mäkiviikkoja. Lehdestä luin, että paras suomalainen oli kokonaiskilpailussa sijalla 52 ja pari muutakin hyvää sijoitusta poikamme saivat.  Ennen muinaisessa nuoruudessani mäkiviikot tarjosivat huikeita tunne-elämyksiä ja jännitysnäytelmiä. Suurin jännitysnäytelmä nähtiin silloin, kun tv-selostaja Kukkos-Anssi katosi kesken mäkiviikkojen ja Suomen kansa pelkäsi jo pahinta. Anssi löytyi sitten lopulta kuitenkin ja niin syntyi kieleemme monimerkityksellinen sanonta "viettää mäkiviikkoja".

 

Tv-selostajilla on ollut, kuten eilinenkin tarinani Seppo-nimisestä tv-selostajasta jo kertoi, paha tapa käyttäytyä todella sopimattomasti. Sen sijaan radioselostajat ovat aina hoitaneet asialliset hommat, vaikka välillä on oltukin kuin Ellun kanat. Radion viihdetoimittaja Markus Similän muistelmat  vahvistavat asian.

 

Similä kertoo muistelmissaan, kuinka myös hän oli seuraamassa Cortinan olympiakisoja vuonna 1956. Hän vuokrasi paikallisen vossikan ajeluttamaan itseään reellä ihaillakseen vuoristonäkymiä. Kuinka ollakaan hän näki jonkun miehen väsyneen lumihankeen. Koska oli kylmä, Similä pelkäsi jo pahinta.

 

Mutta reessä mies virkosi ja selvisi, että kysymyksessä oli ruotsinkielinen urheiluselostaja Enzio Sevon. Tämä ymmärsi vielä sen verran maailman menosta, että sairaalan sijaan vaati pääsyä radioselostamoon, ja täytyihän siihen suostua. Selostamossa mies terhistäytyi ja alkoi suorassa lähetyksessä kertoilla päivän urheilutapahtumista kuulijoiden mukaan kauniilla ja jäntevällä ruotsinkielellä. Selostuksen jälkeen mies oli sitten taas aivan vetämättömässä kunnossa.Kun Similä ihmetteli asiaa, neuvoi Sevon kollegaansa: “Nuori mies! Urheiluselostaja tarvitsee kolme asiaa. Ensiksi: hemmetin kovaa kuntoa! Toiseksi: teräksenlujaa rutiinia! Kolmanneksi: teräksenlujaa itseluottamusta!” .

 

Pekka Tiilikaisen elämäkertateoksessa Paavo Noponen kertoo, kuinka Pekka ja Enzio Sevon joivat kerran kahdessa viikossa 12 litraa pirtua ilman että se mitenkään heikensi miesten työtehoa tai että kuuntelijat olisivat huomanneet mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Noposen mukaan suoritus on aivan uskomaton ja sen pitäisi kelvata Guinnesin ennätysten kirjaan osoituksena Suomen radiomiesten poikkeuksellisen lujasta fysiikasta ja psyykestä. Urheilu- ja tilastomies Noposen mukaan määrä vastaa kahta kokonaista ja yhtä seitsemäsosaa Koskenkorva-pulloa miestä kohti päivittäin.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi