Blogi

Martti Jukolan seksuaalinen suuntautuneisuus

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 05.01.2018 19:16

Blogi >>

Teeman maamme urheiluhistoriaa luotaavassa sarjassa Urheilu-Suomi käsiteltiin viimeksi maamme urheiluselostuksen historiaa. Asian erikoisasiantuntijana kuultu Finlandialla juuri palkittu kirjailija Juha Hurme ihasteli ihan aiheesta yleisradion ensimmäisen urheiluselostaja Martti Jukolan haltioitunutta tyyliä. Hän kertoi Jukolan kuvailleen selostuksissaan miesurheilijoiden vartaloiden kauneutta siihen malliin, että epäili, ettei Jukolan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta ole ihan täyttä varmuutta.

 

Rohkenen olla Hurmeen kanssa eri mieltä asiasta. Martti Jukolan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta antavat luotettavan kuvan eräät poliisitutkinta-asiapaperit. Nimittäin jo radiotoiminnan alkuvuosilta löytyy kuulustelupöytäkirja, josta voi lukea, kuinka kieltolain aikaan Yleisradion ensimmäinen urheiluselostaja tohtori Martti Jukola aiheutti melkoisen skandaalin, kun poliisi sattui pysäyttämään pääselostajan ohjastaman raskaasti kuormatun reen, joka oli matkalla urheilutoimittajien pikkujoulupaikalle.

 

Poliisitutkintapöytäkirjan mukaan reestä löytyi suuri määrä pirtukanistereita ja lisäksi vielä epämääräisenoloinen naisenpuoli.Pojathan ovat poikia, vaikka he olisivat urheilutoimittajia. Urheiluhistorian tutkijoiden pitäisi kiireesti selvittää asiapapereissa mainitun epämääräisenoloisen naisenpuolen henkilöllisyys ja se, miten hän kytkeytyy maamme kilpaurheiluun.

 

Runoudesta väitellyt tohtori Martti Jukola oli selostajan ammatissaan loistava. Ikävä kyllä miehen uran katkaisi sairastuminen alkoholismiin, mikä vei hänet ennenaikaiseen hautaan heti Helsingin olympialaisten jälkeen vasta 52-vuotiaana. Työnsä hän hoiti kalvavasta sairaudestaan huolimatta yleensä mallikkaasti. Jukola oli ilmiömäisen nopea puhuja ja ehkäpä kuuntelijoidenkin kannalta on vain hyvä, että selostaja on vähän juttutuulella.

 

Kommelluksitta tosin ei Jukolakaan sairautensa vuoksi selvinnyt. Oslon olympialaisten näytöslajina oli jääpallo. Ruotsin ja Norjan välisen ottelun edellä selostaja tunsi vatsahermojensa reistailevan ja niinpä hän lääkinnällisistä syistä sulkeutui selostuskoppiin viskipullo eväänään. Selostus onnistui muuten ihan hyvin, mutta ottelun loppupuolella Jukola alkoi nähdä pelikentällä myös suomalaisia pelaajia. Vaikka senhän ei pitäisi olla mikään puute, sillä tokihan Suomessa ylipäätäänkin seurataan urheilutapahtumia ikään kuin sinivalkoisten silmälasien läpi.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi