Blogi

Matalatorjuntakyky

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 06.12.2017 18:38

Blogi >>

Uteliaisuus on lajityypillinen savolainen luonteenpiirre ja niinpä 100-vuotiaan Suomen armeijan mielenosoitusmarssia oli ahtautunut Kuopion torille seuramaan ennätysyleisö. Asiantuntijan mukaan väkeä oli enemmän, kuin Kimmo Timosen uran päättäjäistilaisuudessa, jota en kunnioittanut läsnäolollani, koska oli ilmetty vaara, että Sakari Kuosmanen olisi hyvinkin voinut tapahtumassa esittää Finlandian.

 

Paraatiyleisön joukossa en havainnut professori Matti Klingeä, vaikka hänelläkin on vankat savolaisjuuret ja yleensä hänkin kunnioittaa läsnäolollaan isänmaallisia juhlia, kuten itsellänikin on tapana. Luulen tietäväni, miksi Klinge, jota yleisesti pidetään maamme sivistyneimpänä miehenä, oli poissa. Muistelmissaan hän nimittäin valittaa sitä, että vaikka maallamme on varaa hintaviin Hornetteihin, niin kunnon paraativormut puuttuvat pojiltamme. Tänäänkin nähtiin mielenosoitusmarssin osallistujilla pelkkiä tylsiä maastopukuja.

 

Onneksi sentään miekat säihkyivät jopa ilmavoimien miehillä ja se on hyvä se, sillä ainakin matalatorjuntakyky Suomella on hyvä. Sitä paitsi suomalaiset miekkamiehet ovat arvostettuja jopa rajojemme ulkopuolella. Kerran Aunuksessa, jonka karjankielinen nimi on hyvin kuvaavasti Anus, törmäsin starikkaan, joka lupasi kertoa hyvän vitsin, jos ostaisin häneltä karjalaisen keittokirjan. Uhrasin kaksi euroa ja kuulin seuraavan suomalaisen miekankäyttötaitoa ihailevan tarinan:

 

Venäläinen, ruotsalainen ja suomalainen kilpailivat siitä, kuka on taitavin miekan käytössä. Ensiksi esiintyi venäläinen. Huit ja kärpänen putosi kahtena kappaleena lattialle. Sitten oli vuorossa Ruotsin poika. Huit, huit ja kärpänen putosi kolmena kappaleena. Lopuksi huitaisi suomalainen. Huit ja kärpänen jatkoi lentoaan. "Mutta eipä jatka enää sukuaan" totesi meikäläinen itsevarmanoloisena.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Jouto Pekka 07.12.2017 12:51
Hyvä Aalis!

Kommentoi