Blogi

Matti

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 06.01.2021 17:46

Blogi >>

Suomen johtava silloinen elokuva-asiantuntija Jörn Donner suhtautui muistini mukaan ivallisesti vuonna 2006 ensi-iltansa saaneeseen mäkihyppääjä Matti Nykäsestä kertovaan elokuvaan, jonka nimi ytimekkäästi ja osuvasti oli Matti. Jörn Donnerin asenteen vaikutuksesta katsoin vasta toissa iltana ensimmäisen kerran sen ajatuksella alusta loppuun ja vaikutuin syvästi. Elokuva toi mieleeni elävästi maailman maineeseen nousseen nyrkkeilijä Jack La Mottasta kertovan filmin Kuin raivo härkä, jossa pääosassa oli itse Robert De Niro.
 
On hyvin ymmärrettävää, että Matti keräsi meillä ennätysmäiset lähes 460.000 katsojaa ja vaikka sen tekeminen maksoi 1.600.000 euroa, tuotti se tekijöilleen peräti 4.359.000 euroa. Harva on se suomalainen elokuva, joka tuottaa voittoa. Kansainvälistäkin huomiota filmi saavutti jossakin määrin. On ymmärrettävää, että Ruotsissa elokuvalla oli vain 1.500 katsojaa, koska ruotsalaiset eivät ole mäkihyppääjä kanssa.
 
Sen sijaan norjalaiset, jotka ovat mäkihyppääjäkansaa, olivat elokuvasta aluksi kovasti kiinnostuneita, mutta sitten heidän kiinnostuksensa lopahti yllättäen täysin. Luulen, että kiinnostuksen loppumiseen vaikutti Matti Nykäsen ja Mattia elokuvassa esittäneen Jesper Pääkkösen filmin markkinointimatka Norjaa. Jesper selvisi tulkin hommista erinomaisesti, kuten alla oleva linkki todistaa, mutta Matti Nykäsen mainosmatka ei oikein mennyt putkeen, jonka oheinen linkki myös todistaa

https://www.youtube.com/watch?v=Hvtz9q1rcW0


 
Mielestäni Matti-elokuvasta olisi saanut vieläkin vaikuttavamman, mikäli siihen olisi sisällytetty eräs kohtaus mäkihyppääjähuippujemme Amerikan turneelta. Nimittäin senaikaisista mäkikotkistamme tiedetään yleisesti, että heillä oli taipumusta kioskimurtoihin tupakan ja neekerinpusujen hankkimiseksi, mutta Matti Nykäsen viimeisimmästä elämäkerrasta luin, että Amerikan reissulla eräs Maailman Cup-kisan voittajanuorukaisemme yritti näpistää sikäläisestä virvoitusjuoma-automaatista cokis-pullon maksamatta, mutta valitettavasti sikäläinen automaatti oli asiasta eri mieltä ja mäkimiehemme käsi jäi nalkkiin laitteen sisälle. Paikalle piti hälyttää huoltomies, joka lopulta onnistui lopulta vapauttamaan epäonnisen urheilijanuorukaisen pinteestä.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi