Blogi

Mestaripainija Heikki Salo

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 08.02.2019 17:54

Blogi >>

Kaikki, jotka urheilusta yleensä jotain muistavat, muistavat eteläpohjalaiset painijaveljekset Jukka ja Pekka Rauhalan. Veljekset menestyivät varsinkin vapaapainin puolella ja ovat viimeiset suomalaiset miespuoliset lajin harrastajat, jotka ovat saavuttaneet kansainvälisiä arvokisamitaleja. Pekka voitti neljä kertaa Em-hopeaa ja Jukka voitti pronssia Los Angelesin olympialaisista. 

 

 

Veljekset olivat koko uransa ajan Suomessa lähes lyömättömiä. Pekka Rauhala on hävinnyt vain kahdelle suomalaiselle. Vanhempi velipoika Jukka voitti hänet kerran Sm-kisoissa, joka ymmärrettävä isoveljen oikeus onkin. Mutta toinen tappio on yllättävä.

 

 

Nimittäin piirinmestaruuspainien loppuottelussa joskus 60-luvun lopulla hän kärsi tappion Lapuan Virkiän Heikki Salolle poikien alla 30 kilogrammaa loppuottelussa. Heikki Salo lopetti painiuransa nuorena, koska hän ryhtyi harrastamaan nykyajan nuorison suosimaa kovaäänistä ns. rock’n roll-musiikkia.

 

 

Ilmeisesti Pekka Rauhalan tappion ainakin osittain selittää se, että Heikki Salo oli häntä kolmisen vuotta vanhempi, vaikka olikin suunnilleen saman kokoinen. Elämänkertakirjassaan Salo tunnustaa, että ainakin kerran hän läpäisi ylipainoisena sarjansa punnitukset, koska valmentaja, joka muuten oli näyttelijä Esko Nikkarin veli Eero, nosti häntä punnitustilaisuudessa pikkuisen salaa sormellaan pakarasta.  

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi