Blogi

Mikojanin veljekset

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 18.07.2021 17:12

Blogi >>

Tavallaan tuo eilen mainitsemani Anni-niminen lentolaite liittyy Kuopioonkin. Nimittäin pari iltaa sitten Kups voitti armenialaisen Fc Noahin ihan 5-0 ja armenialainen Artjom Mikojan oli Mikojan-Gurevits-hävittäjien, eli kavereiden kesken vain Mig-hävittäjien, toinen suunnittelija. Lentokoneinsinööri Artjom Mikojan ei ole kuitenkaan suomalaisille yhtä tuttu kuin hänen isoveljensä Anastas Mikojan, joka toimi vuosikymmeniä Neuvostoliiton korkeimmassa johdossa. Hän oli Kekkosen hyvä ja tärkeä kaveri, koska hän vastasi naapurin ulkomaankauppa-asioista.

 

Anastas Mikojan oli ovelan miehen maineessa, ja hänet tunnettiin Kaukasuksella monella eri nimellä, jotka kertovat miehen luonteesta paljon. Armeniassa häntä kutsuttiin ”georgialaiseksi kintoksi”, joka sillä suunnalla tarkoittaa jonkinlaista ilveilijää, Georgiassa ”armenialaiseksi fakiiriksi” ja Azerbaidzanissa yksinkertaisella, mutta vähemmän mairittelevalla nimellä ”Juudas”. Ovela ja älykäs hän varmaan olikin siitä päätellen, että hän yhtenä harvoista Stalinin lähipiirin miehistä selvisi normaalille eläkkeelle.

 

Lentokoneinsinööri Artjom Mikojan oli isonveljensä tavoin hyvin älykäs mies, koska hänen suunnittelemansa hävittäjät pärjäsivät hyvin amerikkalaisille. Suomalaisetkin saivat tämän asian todistaa toukokuussa 1954, jolloin Mig-17-hävittäjät yllättivät nopeudellaan amerikkalaisen kuusimoottorisen B-47 pommikoneen, joka oli vakoilulennolla Neuvostoliiton yllä. Vakoilukoneen 900 km/tunnissa olleen huippunopeuden piti riittää sen ajan Puna-armeijan koneille, mutta niin vain kävi, että Migit koneen tavoittivat sen ja Suomen puolella Sallan yläpuolella ne onnistuivat tykeillään vaurioittamaan sitä pahasti, vaikkakin se selvisi Englantiin kotikentälleen.

 

Suomessakin silloin puhuttiin tapauksesta ainakin Uudessa Suomessa, mutta ilmeisesti maamme rajavalvonta ei silloin vielä ollut kovin tehokasta, koska maamme viranomaiset vakuuttivat kansalle, että ukkonen se vain jylisi Sallan Onkamojärven yllä. 

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi