Blogi

Murheen risti

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 02.07.2009 19:37

Blogi >>

Vieläkään ei päästä eroon muistomerkeistä. Niitähän Karjalassa riittää, jossa on sattunut ja tapahtunut. Lemetissä on suomalaisten ja venäläisten yhdessä pystyttämä petroskoilaisen Leo Lankisen veistämä Murheen risti, jossa lukee molemmilla kielillä seuraava teksti, joka vaikuttaa kaikessa tunteellisuudessaan venäläisten laatimalta:

 

1939–1940, Venäjä ja Suomi, kaksi sisarusta. Suomi ja Venäjä, kaksi äitiä.

Nyt he muodostavat tämän Murheen Ristin.

Itsestään. Heidän päänsä ovat sulautuneet yhdeksi ja kätensä liittyneet yhteen.

Toivossa. Että rakkaus voittaa. Se riippuu meistä.

Jokaisesta.

 

Muistomerkki on pystytetty vuonna 2000 Lemetin taistelupaikalle, jossa suomalaiset talvisodassa motittivat ja tappoivat neuvostodivisioonan melkein viimeiseen mieheen. Venäläisiä taisi kaatua 14.000 ja suomalaisiakin paljon, veikkaisin, että 1.400, sellainenhan se tappiosuhde taisi talvisodassa olla.

 

Anatoli Gordijenkon kirjoittamasta Kuoleman divisioonasta voi hankkia asiasta tarkempaa tietoa. Eräänä yksityiskohtana on mieleeni jäänyt, että lopuksi nälkiintyneet motitetut söivät vyönsä ja saappaan vartensa, mutta sillähän ei tulipalopakkasessa pitkälle pötkitä.

 

Muistomerkki on valmistunut Jeltsinin aikaan. Luulenpa, ettei nyt Putinin aikaan moisille asioille pystyjä pystytetä, vaan historiasta yritetään unohtaa kansallista yksimielisyyttä rikkovat asiat. Eräs paluumuuttaja kiteytti osuvasti Jeltsinin ja Putinin hallintokausien eron. Jeltsinin aikaan vallassa olivat rikolliset, Putinin aikaan KGB.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi