Blogi

Myntti ja Näsman

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 28.07.2020 14:23

Blogi >>

Toissa iltana mainittu Vaasan IFK on osa maamme jalkapalloiluhistoriaa. Sen tunnetuimmat kasvatit ovat puolustaja Stig-Göran Myntti ja maalivahti Lars Näsman. Myntti pelasi Helsingin olympiakisoissa maajoukkueemme puolustajana Åke Lindmanin vieressä ja silloin sattui tapaus, joka on jäänyt maamme palloiluhistoriaan.

 

Suomi johti pitkään ottelua Itävaltaa vastaan. Sitten ihan pelin loppuvaiheessa Stig-Göran Myntille sattui harmittava ajatuskatkos. Pallo oli vierimässä suomalaisten maalipotkuksi, mutta epähuomiossa Myntti ohjasi pallon maalin edessä seisovalle itävaltalaiselle, joka ei sitten tietenkään erehtynyt.

 

Vielä vuosikymmeniä myöhemmin maineikas liukutaklaaja ja elokuvaohjaaja Åke "Kuristaja" Lindman oli  olympiajoukkueen veteraanisaunaillassa vuonna 1972 käymässä tapauksen johdosta käsiksi Myntin rinnuksiin. "Mähän huusin, att låt det vara", kerrotaan kuumaverisyydestään tunnetun Lindmanin raivonneen puolustajatoverilleen. Tiettävästi Lindmanin lempinimi "Kuristaja" oli kuitenkin syntynyt jo ennen tätä tapausta.

 

Vifk maalivahti Lars Näsman on ainut Suomen jalkapallomaajoukkueen pelaaja, joka on voittanut MM-mitaleja. Hän oli nimittäin maamme käsipallomaajoukkueen maalivahtina voittamassa MM-kisoista hopeaa ja pronssia. Muistan, että Näsman oli tunnettu hirmuisista avausheitoistaan.  Ja hämärästi muistan senkin, että Näsman oli maalissa ja pelasi todella hyvin, kun yhdistetty Pohjoismaiden joukkue pelasi tasan Neuvostoliittoa vastaan jossain juhlaottelussa. Neuvostoliitto oli tuohon aikaan Euroopan huippumaita ja sen maalivahtina, eli Näsmanin kollegana, oli Mustahämähäkki Lev Jashin.

 

Lars Näsman kuoli jo 52-vuotiaana vuonna 1995, mutta Stig-Göran Myntti eli 94-vuotiaaksi ja poistui autuaammille pelikentille vasta helmikuussa 2020.

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi