Blogi

Nähdä Petsamo ja Kuola

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 05.09.2018 20:09

Blogi >>

Viestiyhteyksissä saattaa ilmetä ongelmia, koska olen yhdistetyllä luontoretkellä ja rantalomalla Kuolan niemimaalla. Tässä yhteydessä kannattaa korostaa, että Kuolan niemimaalla on kymmeniä tuhansia neliökilometrejä täysin luonnontilaista ja kirveenkoskematonta tundraa. Uskoisin Linkolan Penankin täällä viihtyvän.

 

Sen lisäksi niemimaalla on muutama sata neliökilometriä maastoa, joka ei ole luonnontilassa. Kunnioitin juuri läsnäolollani Monstsegorks-nimistä 50.000 asukkaan kaupunkia, joka on syntynyt alumiinitehtaan ympärille. Metsä on kaupungin ympäriltä kuollut ja ihmisten keski-ikä on kymmenen vuotta muuta Venäjää alhaisempi; tosin sikäläisittäin hyvät palkat houkuttelevat väkeä jäämään.

 

Kaupungin ympäristö toi mieleen maailmanlopun, mutta itselläni, joka yskin Kuopion kaduilla koko ajan, henki kulki paremmin kuin koskaan - ehkä happorikasilma aukaisi röörini. Ja Montsegorskin maisema ylentää hiihtourheilun ystävän mielen. Täällä voisi vallan mainiosti järjestää talviolympialaiset. Lunta varmasti riittäisi ja täällä olisi riittävät korkeuserot vaikka vaatimukset täyttävälle syöksyrinteelle, eivätkä puut tai luonnonsuojelijat olisi kisapaikkojen rakentamiselle esteenä. Karkean arvioni mukaan rakennettavan syöksyrinteen korkeusero olisi noin puoli kilometriä ja pituutta sille siunaantuisi kolme kilometriä.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Jouko Vanne 05.09.2018 19:52
Röörit avavaa maisemaa Montšegorskista luoteeseen goo.gl/Y9sfwF

Kommentoi