Blogi

Nato ja Mieletön elokuu

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 09.01.2022 15:45

Blogi >>

Facen kirjallisuusryhmässä epätietoinen helsinkiläinen kaipasi tietoa Nato-kriittisestä kirjallisuudesta ja vastasin hänelle, että Wolf Halstin Me, Venäjä ja muut sekä koko Paavo Väyrysen 23-osainen tuotanto täyttävät Nato-kriittisyyden määritelmän. Epätietoinen ilahtui kovasti, että sellaisiakin kirjoja on ja kertoi kauhistelevansa ajatusta, että Naton hävittäjät lentelisivät Suomen taivaalla ja että Naton tukikohtia olisi maassamme.

 

Vastasin, että ihan äsken lenteli ainakin Savo ilmatilassa Usa:n, Ranskan ja Englannin hävittäjiä ja että epäilen, että koska koneiden kääntösäde on satoja kilometrejä, niin saattoivat ne jylistä myös Helsingin yllä. Ja vaikka Naton tukikohtia en ole vielä löytänyt, niin ainakin kesällä 2018 Usa:n panssariajoneuvot ajelivat ihan vapaasti ainakin nimismiehen luvalla Savon teillä.

 

Kyseinen epätietoinen ja sivistyneen oloinen helsinkiläinen ihmetteli, ettei suomalaisille ole kerrottu mitään Naton joukoista Savossa ja oli asiasta närkästynyt. Itse muistelen, että kyllä Naton joukoista ainakin jonkin verran kerrottiin julkisuudessa, sillä silloinen puolustusministeri Jussi Niinistö vakuutti tv:ssä, että on ihan luonnollista, että Usa:n armeija käyttää liikkumiseensa panssaroituja ajoneuvoja, tosin kuin Suomen armeija, joka liikkuu pääosin maataloustraktoreilla.

 

Kuitenkin yllättävän rauhallisesti kuopiolaiset vastaan ottivat Nato-joukot. Ihan tuli mieleen vuoden 1969 Persian shaahin vierailu, jolloin yleensä kaikilla muilla Suomen paikkakunnilla shaahin vierailu aiheutti lähes mellakoita, mutta Kuopiossa shaahille ja hänen rouvalleen hurrattiin. Ihan olin jopa tuntevinani, että myös Naton joukkoihin suhtauduttiin Savossa ystävällisesti.

 

Muistanpa muutama vuosi sitten ilmestyneen Mieletön elokuu, joka kertoo kesän 1962 Helsingin nuorisofestivaaleista, jotka nekin muuten aiheuttivat Helsingissä mellakoita. Elokuvan lopussa presidentti Kekkonen vierailee kiireisen hattukaupan omistajan Elsan luona, joka on myös sivutoiminen selvänäkijä, koska haluaa tietää, mitä tulevaisuudessa maailmalla tapahtuu.

 

Elsalla on vähän kiire eikä hän ehdi oikein paneutua asiaan, mutta kertoo näkevänsä, miten Viro itsenäistyy, liittyy Natoon ja että Suomi voittaa Eurovision laulukilpailun. Kekkonen suutahtaa moisesta pelleilystä ja jyrähtää Elsan olevan huijari. Harmi, ettei Elsa älynnyt kertoa, että Usa:n panssarit tulevat kohta ajelemaan Kekkosen suvun syntysijoilla. Silloin Urkki olisi varmaankin jyrähtänyt kahta kauheammin.   

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi