Blogi

Navalnyi saapuu Moskovaan

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 22.01.2021 16:49

Blogi >>

Kansalaiskeskustelu Navalnyin tapauksen ympärillä velloo kiivaana. Nähtäväksi jää, kaatuuko hallitus ja joutuuko pääministeri Marin ja ulkoministeri Haavisto valtakunnan oikeuteen, kun ovat alkaneet hoitamaan maamme ulkopoliittisia suhteita presidentti Niinistöltä lupaa kysymättä ja ilmoittaneet, etteivät tykkää siitä, että ihmisiä myrkytellään ja pannaan linnaan kummallisin perustein. Maamme perustuslaki on kiitettävän epäselvä ulkopoliittisen vallankäytön osalta, kuten jo Napoleon aikoinaan suosittelikin, kun Ranskan perustuslakia laadittiin ja ilman muuta tapauksessa olisi valtakunnan oikeudella hyvän ennakkotapauksen paikka.

 

Ymmärrän kyllä nuorten ja kokemattomien ministerien tunnekuohun asian tiimoilta ja pidän sitä lieventävänä asianhaarana mahdollisessa oikeusprosessissa. Aatelkaa nyt ite. Navalnyi sai seitsemän vuotta sitten kummallisesta talousrikoksesta ehdollista vankeutta, joka jatkuu edelleen, vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin piti tuomiota poliittisena. Ehdollisen tuomion pitkän koeajan aikana Navalnyi on yritetty murhata ehkä jopa kahdesti ja kerran hänen kasvoilleen on heitetty happoa, jonka seurauksena toinen silmä melkein sokeutui. Venäjän valtiovalta ei näytä opposition edustajaa liiemmin suojelevan ja jotkut jopa epäilevät valtiovallan olevan murhayritysten taustalla. Nyt, kun mies nippanappa selvisi murhayrityksestä, hän palasi Moskovaan, jossa hänet heti vangitaan epäiltynä sotaveteraanin häpäisemisestä tai sitten siitä, ettei koomassa olonsa vuoksi ilmoittautunut koeaika viranomaisille.

 

Tuossa Navalnyin tapauksessa olisi ainesta romaaniin, joka kilpailisi mielikuvituksellisuudessaan Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan ja Kafkan Oikeusjutun kanssa. Ja eiköhän joku neuvostovastaisiin elokuviin erikoistunut Renny Harlin saisi tehtyä tapauksesta hyvän neuvostovastaisen elokuvan.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi