Blogi

Nero Nenonen

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 10.08.2017 18:18

Blogi >>

Vilho Petteri Nenonen oli varmasti myös ihan oikeasti matemaattinen lahjakkuus. Itsenäistymisen jälkeen Suomen armeija lähetti hänet jatko-opiskelijaksi Ranskan sotilasakatemiaan ja siellä hän sai matematiikan opettajalta ratkaistavakseen erittäin vaativan tehtävän.

 

Nenonen onnistui tehtävän ratkaisussa, joka ihmetytti tehtävän antajaa suuresti. Opettaja kertoi, että hänen pitkällä urallaan on ainoastaan yksi upseeri onnistunut asiassa aiemmin ja että tämä oli eräs venäläinen. Siihen Nenonen totesi, että hän itse oli tämä venäläinen upseeri. Nenonen aloitti sotilasuransa Venäjän armeijassa.

 

Jossakin vaiheessa Venäjän vuosinaan Nenosen kämppäkaverina oli helsinkiläissyntyinen Woldemar Gröndahl, joka myöhemmin tunnettiin Puna-armeijassa nimellä Vladimir Gröhndahl. Hän on Marsalkka Mannerheimin jälkeen sotilasarvoltaan korkein suomalaissyntyinen upseeri. Talvisodan jälkeen hänet korotettiin vallan kenraalieverstiksi.

 

Gröhndahl oli Talvisodan aikaan venäläisten korkein tykistöupseeri Karjalan kannaksella. Muistelmissaan Nenonen mainitsee tunteneensa olonsa levolliseksi, kun kuuli, kuka on hänen korkein vastapuolensa vihollisen riveissä. Vladimir Gröhndahlin poika Boris Gröhndahl ei sen sijaan tuntenut oloaan levolliseksi taistellessaan Suomen armeijan riveissä konekivääriryhmän johtajana isäänsä vastaan kannaksella, vaan hän sairastui kranaattishokkiin.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi