Blogi

NKP:n 12. puoluekokous

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 09.08.2019 17:31

Blogi >>

Kun lukee enemmän, luulee vähemmän. Olen kuvitellut, että Savostakin pitäisi löytyä kaiken järjen mukaan timantteja, koska täällä kallioperän pitäisi kapitalistisenkin tiedemiehen mukaan olla timanttirikasta. Niinpä olen luonnossa liikkuessani katsellut ympärilleni sillä silmällä, että havaitsisin tielleni osuvat timantit.

 

Mutta turhaa on ollut työni. Jussi Konttisen mielenkiintoisesta Siperia-kirjasta opin, että vaikka Jakutia onkin tärkeä timantintuotantoalue, niin eivät sielläkään arvokivet jaloissa pyöri vapaina luonnossa. Itse asiassa eivät edes timanttikaivosten työntekijätkään niitä näe. Kaivoksista louhittu kiviaines murskataan ja jauhetaan ja sen jälkeen timantit erotetaan malmista erityisillä separaattoreilla.

 

Timantin painoa mitataan karaateissa ja karaatti tarkoittaa johanneksenleipäpuun siementä ja painaa 0.2 grammaa. Suurin Jakutiasta louhittu timantti on löydetty vuonna 1980. Se painoi 342 karaattia, eli 68,4 grammaa, joka ei kovin paljolta kuullosta. Timantille annettiin nimeksi NKP:n 12. puoluekokous, joka nimi osoittaa, että Neuvostoliitto oli myös huumorin supervalta.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi