Blogi

Olkoon näin

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 14.07.2021 15:23

Blogi >>

Viime talvena tv:ssä näytettiin Heidi Köngäksen elokuva Nuoruustango, joka kertoi iloisen 70-luvun taistolaisnuorista, jotka kokoontuvat vuosikymmeniä myöhemmin lomakartanoon venäläisen ruoan laittokurssille. Filmissä oli kohtaus, jossa Ilja, entinen kova vallankumousnuori, joka oli sittemmin kääntänyt takkinsa niin perusteellisesti, että takin saumatkin olivat ratkeilleet ja joka oli lähdössä munkiksi Valamoon, istui rannalla ja soitti hanurilla jotain hyvin surullista sävelmää, joka tarttui mieleeni vallan korvamadon lailla.

 

Korvamato häiritsi minua jopa siinä määrin, että kysyin sähköpostilla elokuvan ohjaajalta, että mikä sävelmä oli kyseessä. Hän ei osannut vastata, van kertoi, että Iljaa esittänyt Taneli Mäkelä oli vain alkanut soittaa jotain hänellekin tuntemattomaksi jäänyttä sävelmää.

 

Tapaus palasi mieleeni, kun viidennen kerran katsoin muutama päivä sitten Kulkuri ja joutsen-elokuvaa, joka kertoo Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan kiertuevuosista. Elokuvan lopussa soi tuo korvamatoni ja tajusin, että kyseessähän on Rautavaaran vuonna 1964 levyttämä ja Helismaan sanoittama Olkoon näin, joka tunnetaan paremmissa piireissä Antonin Dvorakin säveltämänä nimellä Slaavilainen tanssi op 72 nro 2.

 

Luulen, että Helismaa sanoitti Dvorakin sävelmän vähän ennen kuolemistaan keuhkosyöpään 21. tammikuuta vuonna 1965. Hän oli siis kuollessaan 52-vuotias ja laulun levyttänyt Rautavaara, jolla oli jo vanhan kokeneen miehen ääni, oli 49-vuotias eli ihan poikanen vielä. 

 

Hiljennymme kuuntelemaan tunnelmaan sopivaa musiikkia: 

https://www.youtube.com/watch?v=5rF2HbDMayQ

 


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Hannu M 14.07.2021 17:33
Olipa koskettavat sanat. Kyllä Repe osasi mitä olisi vielä tullutkaan jos olisi saanut elää vielä parikymmentä vuotta. Elokuva oli hyvä kuvaus sen ajan esiintymis keikoista siinä oli sitä jotain niin oikeaa. Jäi vaan jotenkin haikea ja surullinen mieli kaikki he ovat poistuneet ikiajoiksi ja maailma on muuttunut paljon.

Kommentoi