Blogi

Pakkohuivi

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 10.02.2019 20:00

Blogi >>

Teemalta tuli juuri ohjelma arabikulttuurista ja se nosti Egyptin entisen johtajan Nasserin arvoa silmissäni. Noin 50 vuoden takaa näytettiin, kuinka presidentti Nasser puhui ilmeisesti sikäläisen kansanedustuslaitoksen kokouksessa ja kertoi todella huvittuneena vallan selkäkeikkanauruja päästellen, kuinka eräs hänen islamilainen ystävänsä, jonka sukupuoli jäi mainitsematta, oli esittänyt, että naisten pitäisi pitää huivia.

 

50 vuoden takainen Egyptin kansanedustuslaitos kuulosti päästävän röhönaurun tämän älyttömän ajatuksen kuultuaan ja joku välihuutaja ehdotti, että Nasserin ystävä, jonka sukupuolesta ei siis ollut varmuutta, itse voisi alkamaan käyttää huivia. Sekin esitys synnytti naurua ja joukkoriemua.

 

Nyt 2000-luvulla pakkohuiviajatus ei enää naurata ketään. Pikemminkin nyt kauhistellaan eräiden muslimivaltioiden naisten huntupakkoa. Huntukaan ei näytä enää riittävän turvaamaan naisten siveyttä, vaan jossain päin islamilaista maailmaa on siirrytty siihen, että naiset joutuvat käyttämään jonkinlaista Lainapeitteen pressua, jossa on hyttysverkolla verhoillut silmänreiät. Kummalliseksi on maailma mennyt. Kaiholla muistelee iloista 1970-lukua, jolloin sain varttua aikuiseksi..

 

Nasser edusti arabisosialismia ja vaikka sosialismilla ei läntisessä maailmassa mene hyvin, niin Länsimaat tekisivät viisaasti, jos ne alkaisivat tukea arabisosialistisia puolueita Lähi-Idässä. Se ei ole mahdoton ajatus, koska aseistaahan amerikkalaiset nytkin Syyriassa Kurdien Työväen puolueen taistelijoita, jotka näyttävät  pystyvän ainoina sikäläisistä armeijoista panemaan Isisille hanttiin. 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi