Blogi

Paratiisi ja kansanmurhat

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 22.05.2020 15:11

Blogi >>

Toissa iltana tuli Teemalta harvinaisen hyvä elokuva, eli Andrei Kontšalovskin ohjaama ranskalais-saksalais-venäläinen Paratiisi, jonka yksi sivujuonne kertoi saksalaismiehityksen aikana Ranskassa asuneen venäläisnaisesta, joka yritti suojella kahta juutalaislasta oman henkensä uhalla. Se ei ole suinkaan ensimmäinen juutalaisten suojelijoista kertova elokuva ja hyvä on, että näistä sankareista tehdään elokuvia, jotta asia ei pääse unohtumaan. Paratiisin, joka ei ole suunnattu kahdeksanvuotiaan älykkyysosamäärälle, kuten monet maailmalla mainetta niittäneet filmit ovat, voi katsoa vielä jonkin aikaa tästä linkistä:

https://areena.yle.fi/1-4561536

 

Joskus toivoisi, että tehtäisiin myös elokuva niistä tapauksista, jossa saksalaisten miehittämän maan väestö ei suojellutkaan juutalaisia eikä edes heidän lapsiaan. Luin juuri Jan Kaplinskin ja Johannes Salmisen kirjeenvaihtoon perustuvan kirjan Valkeat yöt ja mustat, jossa kerrotaan paljon juutalaisten historiasta. Virolainen Kaplinskihan on sikäli asiaan hyvin perehtynyt, koska hänellä on juutalaisgeenejä.

 

Kirjassa kerrotaan tosi järkyttävä tapaus, kuinka erään kylän ihan tavalliset puolalaiset, jotka olivat asuneet sukupolvien ajan sovussa juutalaisten naapureidensa kanssa, aivan yht`äkkiä ja yllättäen, mutta kuitenkin ilmeisesti saksalaismiehittäjien ainakin jossain määrin yllyttäminä, hakkaavat erilaisilla tilapäisastaloilla kaikki juutalaisnaapurinsa hengiltä täysin nuijasodan ja Vesivehmaan jenkan hengessä, eli siinä meni vanhat sekä nuoret samallailla. Edes lasten suojelijoita ei sillä kertaa löytynyt. Puola on maineikas elokuvamaa ja kyllä tästäkin tapauksesta voisi elokuvan tehdä vaikka opetusmielessä.

 

Toisaalta Kaplinskin ja Salmisen kirjassa kerrotaan myös siitä, miten bulgarialaiset yksissä tuumin ryhtyivät suojelemaan maan juutalaisväestöä ja erityisen ilahduttavaa on, että Bulgarian ortodoksi kirkon arkkipiispa sekä juutalaisten ylin uskonnollinen johtaja esiintyivät yhteisrintamassa tässä hankkeessa. Niin ei aina tapahdu. Luulisi, että esimerkiksi Jerusalem, joka on kolmen uskonnon pyhäpaikka, olisi sija rauhan ainaisen, mutta käsittääkseni niin ei kuitenkaan ole.

 

Muuten Euroopan puhtaimpia arjalaisia, eli mustalaisia, saksalaiset surmasivat jopa kaksi miljoonaa, mutta yhtään tapausta en tiedä, että paikallinen väestö olisi heitä ryhtynyt suojelemaan. Esimerkiksi Norjan ja Tanskan mustalaisista joukkomurhattiin lähes kaikki. Luulen, ettei tapauksen johdosta ole edes yhtään muistomerkkiäkään pystytetty. Mutta elokuvan siitä tapauksesta voisi tehdä.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi