Blogi

Pekka Kejonenkin lähti

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 14.09.2020 15:41

Blogi >>

Olen kerran elämässäni jutellut toissa päivänä edesmenneen kirjailija Pekka Kejosen kanssa. Hän vieraili toista kymmentä vuotta sitten kirjastolla puhumassa etenkin vanhojen rouvien kanssa kirjallisuudesta. Hän ei vaikuttanut kovin innostuneelta siitä aiheesta. Sitten kysäisin alustajan suhteesta kalastukseen ja heti alkoivat miehen silmät loistaa. Erityisen tykästynyt hän oli mato-onginnasta, joka oikein onkin, sillä minustakin mato-onginta on kohtuuttoman aliarvostettu kalastuksen muoto.

 

Kejonen ei tuotannossaan erityisemmin ylistänyt synnyinkaupunkiaan Kuopiota. Syynä asiaan voi olla vuonna 1964 tapahtuneet nailonsukkamurhat. Nimittäin ainakin hyvän tarinan mukaan Kejonen oli ensimmäinen murhien vuoksi pidätetty. Häntä ilmeisesti pidettiin epäilyttävänä tyyppinä, koska harrasti jazz-musiikkia, joka oli sen ajan Kuopiossa todella uutta ja epäilyttävää.

 

Koska Kejonen ei tunnustanut nailonsukkamurhia, niin ainakin hyvän tarinan mukaan seuraavaksi  pidätettiin kaupungin kaikki parrakkaat miehet. Heistäkään ei kukaan tunnustanut, joten seuraavaksi vangittiin mies, jota nimeltä mainiten pidettiin  lehdistössä syyllisenä. Hänet oli nimittäin nähty matkustavan Kuopiosta Suonenjoelle tuore naarmu kasvoissaan.

 

Naarmumieskään ei suostunut tunnustamaan ja lopulta kiinni otettiin 17-vuotias parturioppilas, joka tuomittiin sittemmin kahdesta taposta ja raiskauksesta sekä homostelusta 15 vuodeksi vankeuteen. Nuorimies ilmeisesti etsiskeli toiminnallaan seksuaalista identiteettiään. Muistelen tämän nuorukaisen olleen Kuopion kasarmin kasvatteja, kuten myös Martti Ahtisaari, Silvo Sokka ja Juhan af Gran olivat ja jotka myös ovat niittäneet mainetta jopa  Kuopion ulkopuolellakin.

 


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut ripa 15.09.2020 01:22
salaperäiset säyneet, hyvä suolakala, oliko se Juhani Ahon tuotantoa, luin n 50 v sitten, kireitä siimoja kaikille mato- onkijoille!
Kirjoittanut Onkeensa ottanut 14.09.2020 17:36
Mato-onginta on urheilukalastuksen ylväin ilmentymä. Tosin siihenkin ovat "maailmanparantajat" iskeneet. Ei saisi olla ongen koukussa väkästä. Kokeilin minäkin väkäsetöntä koukkua, mutta ahvenethan tippuilivat ennen aikojaan. Olen ymmärtänyt ottaa onkeeni väkäsellisen koukun.

Kommentoi