Blogi

Pellavaiset mailat ja sauvat

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 03.02.2019 15:45

Blogi >>

Mieleeni tuli SM-sprinttejä katsellessani, että hiihtokilpailutkin ovat nykyään yksi kamppailu-urheilun muoto. Eivät näytä nykysauvat kestävän nykymuotoista rajua kilvanhiihtoa. Mutta ratkaisu ongelmaan löytyy tämänpäiväisen Helsingin Sanomien urheilusivulta. Nimittäin Karhu-Titanin entinen johtaja Antti-Jussi Tiitola suosii luomua ja on sitä mieltä, että tulevaisuudessa jääkiekkomailat valmistetaan pellavasta. Pellava on yhtä lujaa kuin lasikuitu, mutta puolet kevyempää.

 

Itse kyllä kehittelisin ideaa vielä eteenpäin ja tekisin mailat hampusta. Hampun vetolujuus on parempi kuin pellavan ja hampun viljelykin on paljon helpompaa. Suosittelenkin vaikeuksissa oleville suonenjokelaisille mansikkaisännille, että he vaihtaisivat tuotantosuuntaa ja ryhtyisivät kasvattamaan hamppua.

 

Tiitolan mukaan pellavamailojen kovettimena tullaan käyttämään puunjalostusteollisuuden sivutuotteena syntyvää epoksia. Itse en tuota kannata, sillä epoksi on kertamuovi, jota ei voi kierrättää. Ainakin sota-ajan Englannissa lentokoneiden tarvitsemat muoviosat valmistettiin pakeliitista, jota valmistettiin verestä tai maidosta. Luulen pakeliitin olevan kierrätettävän materiaalin. Lehmän omistajien ja meijeriteollisuuden kannattaa siis huomioida pakeliitin mahdollisuudet.

 

Yksi vaihtoehto katkeamattomien luomujääkiekkomailojen valmistamiseen on, että pellavaiset tai hamppuiset varret kovetetaan kumilla. Kumistakin löytyy aito luomuvaihtoehto, koska Neuvostoliitossa sota-aikaan valmistettiin kumia voikukan juurista. Voikukkahehtaari pystyi tuottamaan 400 kiloa kumia.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Hannu M 03.02.2019 17:36
NHL ammattilaisi pelaajilla osalla ollut hamppu koekäytössä. Odotetaan yleistyykö amatööri tasollakin.

Kommentoi