Blogi

Piilevä rasismi

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 11.08.2017 18:56

Blogi >>

Nyt on syytä unohtaa suomalaisen yleisurheilun katastrofaalinen häpeä ja muistaa erinomaista kuopiolaista jalkapalloilua. Eilen Kupsin miehiä vastassa olivat Jjk:n pojat ja harvoin näkee ylimmällä sarjatasolla sellaista tasoeroa joukkueiden välillä. Kups voitti vain 1-0, mutta kenttätapahtumiin nähden oikea lopputulema olisi ollut 5-0.

 

Ottelu oli hyvää jalkapalloviihdettä, mutta tunnelmaa häiritsi piilevä rasismi. Nimittäin sinisenmusta Kupsin kärkimies Salami kaadettiin todella törkeästi, kun tämä oli juoksemassa vastustajan puolustuksen läpi; monta kertaa moisesta seuraa ulosajo, mutta tällä kertaa siitä ei tullut edes varoitusta. Sen sijaan pian tapahtuneen jälkeen samainen  Salami sai varoituksen jostain ihan mitättömältä vaikuttavasta asiasta. Kuopiolaisyleisön oikeutettu viha kohdistui tapahtuman jälkeen ottelun oikeudenjakajaan. itse en protestoinut, koska tunsin vanhastaan sääliä tuomaria kohtaan.

 

Nimittäin viime syksyn Kups-Ilves-pelissä oli sama tuomari ja silloin samainen erotuomari ajoi samaisen Salamin kentältä, kun tämä kaadettiin rangaistusalueella. Yleisö odotti oikeutettua rankkaria ja reagoi tuomioon ennennäkemättömällä kiihkolla, joka oikein onkin.

 

Siihen tuomioon kariutui Kupsin mitalihaaveet, ja kun ottelun jälkeen erotuomari poistui kirkkaasti valaistulta kentältä kohti pimeässä mylvivää savolaisyleisöä, näin miehen kasvoista, että hän pelkäsi henkensä puolesta ja siitä lähtien olen säälinyt kyseistä nimeltä mainitsematonta erotuomaria, vaikka epäilen häntä rasistiksi, joka on vielä tuomittavampi asia kuin 70-luvun neuvostovastaisuus.

 

Muuten itsekin huomasin tuon pelin jälkeen mylviväni erotuomarille kuin härkälintu ja edessäni istunut kaupungin arvostetuin lakimies oli työntänyt sormet suuhunsa ja onnistui siten jollakin minulle käsittämättömällä keinolla synnyttämään korvia vihlovan vihellyksen, jollainen ei minulta onnistu, vaikka kuinka yrittäisin. 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi