Blogi

Piiskaus

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 19.05.2020 17:57

Blogi >>

Toissailtaisessa kuvassani jurottaa vankka petäjä Uukuniemen kirkonmäellä ja joskus olen tuosta puusta levittänyt ropakantaa, sillä se ei ole toiminut piikauspetäjänä, vaan paikkakunnan piiskauspetäjä on ollut jossain muualla. Ainakin Parikkalan Koitsanlahdessa on vieläkin pystyssä puu, johon rangaistavat rikolliset ja huonotapaiset talonpojat köytettiin kiinni kärsimään raipparangaistusta, jollainen rangaistusmuoti oli Suomessa käytössä ainakin vielä vuonna 1887, jolloin Lappeenrannassa ruoskittiin lehmävaras.

 

Myöhemminkin raippoja käytettiin vankiloissa kurinpitovälineinä vuoteen 1944 asti ja käsittääkseni kasvatuslaitoksissa ne olivat sallittuja vielä 1960-luvulla. Nykysuomalaisesta ruoskinta tuntuu kovasti ihmisoikeuksia loukkaavalta asialta, mutta vieläkin rottinkikepit heiluvat ainakin eräissä kehitysmaissa ja jopa Singaboressa, joka ei ole mikään kehitysmaa.

 

Maamme virallisessa historiassa opetetaan ylpeästi, että meikäläinen talonpoika on ollut aina vapaa eikä mikään maaorja, mutta Karjalan osalta tieto ei pidä paikkaansa. Parikkalankin seudun talonpojat muuttuivat ainakin melkein maaorjiksi vuonna 1721 solmitun Uudenkaupungin rauhan jälkeen, jolloin alue siirtyi Venäjälle. Jossain vaiheessa parikkalalaiset maataloustuottajat olivat jopa valistusmielisyydestään ihaillun Katariina Suuren omaisuutta.

 

Työnantajapuoli käytti talonpoikiin nähden keppivaltaa, joten Koitsanlahden piiskauspetäjään köytettynä sai moni sen seudun viljelijä selkäänsä. Ja muistelenpa lukeneeni, että jopa Viipurin maalaiskunnassa asunut Johannes Virolaisen vaarikin olisi piiskattu, jolla seikalla saattoi olla vaikutusta itsensä valtioneuvos Virolaisen maailmankuvaan.

 

Itsestäni tuntuu, että eteläkarjalalaiset ihmiset ovat jotenkin paljon nöyremmän oloisia kuin me savolaiset, jotka olemme aika keskimäärin hyvällä itsetunnolla varustettuja, joka asia ilmenee taipumuksena päällysmiehisyyteen. Saattaa olla, että eteläkarjalaiset on sukupolvien saatossa piiskattu nöyräluontoisiksi.

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi