Blogi

Raipparangaistus

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 20.05.2020 16:24

Blogi >>

Eilen käytin virheellistä ja kohtuuttoman hellittelevää termiä vanhan lain tuntemasta raipparangaistuksesta, jota kutsuin vähättelevästi vain piiskaamiseksi. Ainakin kaikkitietävän Wikipedian mukaan raipparangaistus oli kauhistuttava rangaistus, josta kerrotaan esimerkiksi seuraavaa:

 

"Suomen vankiloissa käytettiin raippojen antamista sisäisenä kurinpitomenettelynä aina 1930-luvulle saakka. Menettely oli yksittäisenä rangaistusmuotona kaikkein ankarin sekä erittäin harvinainen, ja sen määräsi vankilan johtaja, joka myös rangaistuksen toimeenpanoa valvoi, muiden korkeiden vankilavirkailijoiden kuten lääkärin ja vankilapastorin kanssa yhteisesti.

 

Kakolan vankilan lääkäri Aleksis Tähkä kuvaa teoksessaan erästä vangille osoitettua raipparangaistuksen toteuttamista. Annettu raippamäärä oli 16 raipaniskua. Iskut annettiin pakaroille rottinkikepillä. Vanki sidottiin tiukasti kiinni puiseen rangaistuspenkkiin ennen täytäntöönpanoa. Pakaroille asetettiin ennen iskujen antamista kostutettu puhdas suojavaate, mahdollisesti tulevien haavojen infektoitumisen taikka ihon rikkoutumisen välttämistä varten. Samoin vangit silmät peitettiin vaateliinalla, jottei tämä pääsisi näkemään rankaisijaansa. Iskut antoi tuohon tehtävään määrätty iskuri eli vanginvartija. Rangaistuksen asteen kovuudesta kielii se, että tätä kyseenomaista vankia makuutettiin parin viikon ajan vatsallaan jälkeenpäin. Lisäksi iskuvammat saivat aktiivisesti hoitoa, kuten boorisalvaa ja kostutettuja kääreitä."

 

Kuuluisa kirjailija Veijo Balzar kertoi joskus tv:ssä, että eräs hänen esi-isänsä toimi Rautalammilla piiskurina, mutta sai virastaan potkut, koska kieltäytyi ruoskimasta toista mustalaista. Romaniheimo korostaa keskinäisissä väleissään ehdotonta tasa-arvoisuutta ja ilmeisesti heimon tapojen mukaan romani ei saa ruoskia toista romania. Romanien tasa-arvoajattelu johtaa nykyaikana hankaliin ongelmiin, koska esimerkiksi kerrostalossa romani ei saa asua toisen romanin yläpuolella eikä myöskään teettää toisella romanilla työtä rahasta. 

 

Balzarin suvussa on monia jättiläiskokoisia miehiä ja epäilen, että tämä ominaisuus oli yhtenä perusteena, kun Balzar valittiin Rautalammin piiskurin virkaan. Savossa monet asiat ovat maailman suurimpia ja yhteen aikaan Savossa asuivat myös maailman suurimmat mustalaiset. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että maailman suurin mustalainen on Britanniassa asuva ammattinyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Tyson Fyry, joka on 206-senttinen. Tosin monet eivät pidä Britannian mustalaisia ihan oikeina mustalaisina.  

 


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut Hannu M 21.05.2020 17:53
Oli Allan sellainen ilmestys kun tuli baariin tai huoltoasemalle missäpäin Suomea tahansa niin kyllä porukka hiljeni ja katsoi huuli pyöreänä. Allan oli tosi rauhallinen kaveri, tapasin hänet usein uimahallilla ja joskus muuallakin, hyvin hänen kanssaan tuli juttuun, hän tuli valkolaisten kanssa hyvin toimeen, mutta muistutti aina että " kertokaa jos näette Suonenjoella tummia". Oli siinä veljekset Allan ja Teemu. Olisikohan missään heistä valokuvia?
Kirjoittanut ak 21.05.2020 16:20
Allan oli tosiaankin 204 pitkä ja sen lisäksi vielä vanttera.
Kirjoittanut Larry Holmes 21.05.2020 12:28
Vanhoissa amerikkalaisissa elokuvissa ei juuri mustalaisia näy. Oliko siirtolaisten syynäys niin tarkkaa tulopaikalla 1900 luvun alussa, että mannet pantiin toisella laivalla, takasin Eurooppaan. Miten sen mustalaisen tunnistaa? Tietenkin nämä Charles Chaplinit meni läpi Amerikassa kun, osasivat näytellä ja laulaa. Ja luulen että Chaplin olisi satulaseppänä ja hevosenkengittäjänä elättänyt perheensä siellä Amerikassa.
Kirjoittanut Hannu M 20.05.2020 18:10
Allan asui ja vaikutti Suonenjoella, hänellä oli kuulemma pituutta 204 cm? Jatkoromaaniksihan häntä kutsuttiin, eri asia uskaltiko sitä nimeä sanoa kukaan Allenin kuullen.

Kommentoi