Blogi

Riistosuhde

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 25.07.2020 16:22

Blogi >>

Sortavala-kirjaa lukiessani paljastui, että melkoinen riistosuhde vallitsi Tsaarin vallan aikaan Venäjän ja Suomen välillä. Esimerkiksi vuonna 1897, jolloin jo elettiin ns. sortokautta oli suomalaisten keskimääräinen ansiotulo 2377 kopeekkaa henkeä kohti. Venäjällä se jäi 1092 kopeekkaan. Tosin Suomen itsenäistyminen ei ole juurikaan muuttanut suhteellsia tuloeroja, koska nykyään meillä bkt on 43.000 taalaa ja Venäjällä 17.000.

 

Sen sijaan venäläisten terveystilanne on merkittävästi parantunut, sen jälkeen kun se vapautui Suomen riistosta. Nimittäin 1897 suomalaisten keskimääräinen elinikä oli 44,3 vuotta ja Venäjällä 32,4 vuotta. Nykyään eli-ikäodotteissa ei ole enää suhteellisesti yhtä suurta eroa, vaikka ero keskimääräisissä elinikäodotteissa on edelleenkin kymmenisen vuotta, sillä prosenteissa ero on pienentynyt huomattavasti, koska suomalainen elää keskimäärin noin 80-vuotiaaksi ja venäläiset kymmenisen vuotta vähemmän. Hyvien naapureidemme elinikäodote on noussut huomattavasti sen jälkeen, kun Putin alkoi itsevaltaisesti raitistamaan kansaansa.

 

En tähän hätään löydä luotettavia tilastoja siitä, miilainen venäläisten eliniänodote oli neuvostovallan aikaan, mutta epäilen, että silloin naapurissa elettiin huomattavan vanhoiksi, koska meillkäkin vieraili yli satavuotiaiden tanssiryhmä Kaukasukselta ja muistanpa, että sosialaistinen suunnitelmatalous onnistui kehittämään 167-vuotiaaksi eläneen lammaspaimenen. Muutenkin neuvostoliittolaiset olivat terveitä ja vahvoja; senkin esimerkiksi muistan, että Siperiassa asui kolhoositalonpoika, joka pystyi paljailla silmillä näkemään Jupiterin kuut. 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi