Blogi

Rukkas-Antti

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 08.01.2018 21:49

Blogi >>

Radiotoimittaja soitteli Kuopion Tammimarkkinoiden tiimoilta ja halusi keskustella kanssani Miss-Mariasta. Kuten kaikki varmasti tietävät ja kuten isot pojat ovat minulle kertoneet, Miss-Maria oli Kuopion Tammimarkkinoiden vakiokalustoa käsittääkseni vuosikymmeniä. Isojen poikien mukaan hän vietti 50-vuotistaiteilijajuhlaansa henki huuruten vähissä vaatteissa erityisessä hänelle varatussa alastomuustanssiteltassa vuonna 1992. Jouduin kertomaan toimittajalle, että vanhana konservatiivisena herrana en ole koskaan nähnyt Miss-Mariaa elävänä luonnossa, mutta kuullut olen hänestä isoilta pojilta sitäkin enemmän.

 

Sen sijaan neuvoin toimittajaa tekemään jutun Uukuniemellä syntyneestä Rukkas-Antista ja jopa haastattelemaan häntä. Rukkas-Antti, kuten kaikki varmaankin muistavat, oli Suomen helppoheikkien kuningas, joka myös kuului vuosikymmeniä Tammimarkkinoiden vakiokalustoon. Etsin netistä Rukkas-Antin yhteystietoja, mutta niitä on vaikea löytää, koska kunnon liikemiehen tavoin, hän karkasi vankilasta kesken tuomion ja katosi tiettävästi Uudelle Mantereelle.

 

Kaikki tietävä Wikipedia kertoo Rukkas-Antista seuraavaa:

Rukkas-Antti, oikealta nimeltään Urho Aadolf Albert Kuronen, (s. 13. toukokuuta 1924 Uukuniemi) oli suomalainen markkinoiden helppoheikki. Hän toimi muun muassa Kuopion Tammimarkkinoilla, jossa helppoheikit ovat perinteisesti olleet osa yleisötapahtumaa. Rukkas-Antti oli taitava sanankäyttäjä olematta rivo. Hän muun muassa kohdisti hyväntahtoista pilantekoaan asiakkaita kohtaan. Hän kauppasi muun muassa työrukkasia ja paristoja. Hänen tunnusmerkkinään oli asemapäällikönlakki, jota hän nimitti ”pääkassaksi” ja laittoi sinne suurieleisesti suurimmat setelit. Lahtelainen.net-blogin mukaan Rukkas-Antti kävi Lahden markkinoilla 1950- ja 1960-luvulla.

 

Kuronen joutui sotaan 18-vuotiaana. Hänen kauppamiesuransa sai vauhtia, kun hän osti kirjansitomon Keravalta. Sitä kautta – nahkakansien hukkapaloista – syntyi rukkastuotanto. Kuronen on omistanut Pertunmaan Kuortissa tuotantohallin.

 

Kuronen oli kansanedustajaehdokkaana Kymen vaalipiirissä vuoden 1983 eduskuntavaaleissa SMP:n sitoutumattomana ehdokkaana. Hän sai 1 658 ääntä eli puolueessaan toiseksi eniten, ja hänestä tuli kansanedustajaksi valitun Urpo Leppäsen varamies. Kurosen ammatti vaalilistoissa oli toimitusjohtaja ja kotipaikka Järvenpää. Vaalimainoksissa hänellä oli päässään asemapäällikönlakki. Kuronen on ollut myös Suomen Yksityisyrittäjäin Puoluejärjestön puoluesihteerinä.

 

Kuronen sai ehdottoman vankeusrangaistuksen 1980-luvulla Tuusulan kihlakunnanoikeudessa. Alibi-lehden (12/1988) jutun mukaan hän kärsi rangaistustaan Katajanokan vankilassa, mutta pakeni kärsittyään puolet kahden vuoden tuomiostaan. Hovioikeus oli määrännyt Kurosen vapautettavaksi, mutta hän uskoi, että hovioikeuden käsittelyssä tuomio olisi vielä noussut. Hän pakeni ”Suureen Länteen”. Alibin mukaan Kuronen on kirjoittanut muistelmat, joita hän aikoi markkinoida Suomeen. Muistelmien toisen osa nimi on lehden mukaan Tuliko Suomesta polliisivaltio.

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi