Blogi

Saamatta jäänyt olympiamitali

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 05.04.2021 13:35

Blogi >>

Hesarin Esa Anttala-jutussa kerrottiin, että Anttalan tositapahtumiin pohjautuvissa kaukopartioromaaneissa otetaan kyllä vankeja, mutta ei kerrota, miten vankien lopulta kävi. Itse vielä lisäisin, ettei vankien kuulustelumenetelmistäkään kaukopartiokirjoissa kerrota. Timo Koivusalo on tiettävästi tekemässä kaukopartioaiheista elokuvaa, joten toivon hänen antavan lisäselvitystä edelle kerrottuihin asioihin.

 

Korkeimmasta oikeudesta löytyy tapaus, jossa kaukopartiota johtanutta upseeria ei sodan jälkeen tuomittu vankien teloituksista, koska katsottiin hänen toimineen pakkotilanteessa. Yksi vastaavan kaltainen tapaus liittyy Savonkin hiihtohistoriaan. Nimittäin vuoden 1948 olympiakisoihin ei yllättäen valittukaan katsastuskilpailun voittajaa. Virallisena selityksenä kerrottiin, että mies oli haavoittunut keuhkoon eikä olisi menestynyt vuoristossa hiihdetyissä kilpailuissa.

 

Tosiasiallinen syy siihen, miksi katsastusten voittajaa ei kisoihin valittu, oli, että mies istui olympialaisten aikaan tutkintovankeudessa. Hän oli ollut kaukopartiossa ja partion johtaja oli määrännyt, ettei vankeja saanut ottaa ja vankeja oli saatu paljon. Tässä tapauksessa hiihtäjähuippu välttyi tuomiolta, koska katsottiin, että hän oli toiminut ihan sotalakien puitteissa.

 

Kyseessä ei ollut Rautalammilla syntynyt vuoden 1952 kisojen kultamitalimies Urpo Korhonen, jolla oli myös kaukopartiotausta. Joskus 90-luvulla Korhonen julkaisi jopa kaksi rehellisen oloista kirjaa sota-ajan tapahtumista. Hän paljasti, että oli kova paikka nuorelle pojalle lopettaa vihollisen haavoittuneita, mutta muutkaan ei voinut erämaaoloissa heidän hyväkseen tehdä.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi