Blogi

Savua Laatokalla

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 09.02.2020 20:07

Blogi >>

Uukuniemen Pyhäjärvi verhoutui eilen vaikuttavaan sumuverhoon ja se toi mieleeni joensuulaisen ainakin tarinan mukaan Saksassa suurta suosiota nauttivaan Eläkeläiset humppayhtiön ja varsinkin sen esittämän humppakappaleen Savua Laatokalla, jonka humpan on sittemmin sovittanut Deep Purple-yhtiö tyyliinsä paremmin sopivaan muotoon ja muuttanut iskelmän nimenkin amerikankieliseksi ja niinpä Savua Laatokalla tunnetaan nyt anglosaksisessa maailmassa paremmin nimellä Smoke on the water. Edellä mainitun musiikkiesityksen voi kuunnella tästä:

https://www.youtube.com/watch?v=zEBxqKKm6po

 

Savua Laatokalla ei ole mielestäni Eläkeläisten paras äänite, vaan paras on Kesäkatu-humppa, joka sekin on sittemmin käännetty amerikankielelle ja tunnetaan maailmalla nimellä Summer in the city, vaikka oikeampi käännös olisi Summer in Joensuu, joka korostaisi paremmin kappaleen pohjoiskarjalaista alkuperää. Mutta hyvin tämä humppa soi amerikankielelläkin alkuperäisestä sovituksesta poikkevalla tyylillä, joka muistuttaa mielestäni nykyajan nuorison suosimaa kovaäänistä rocken roll-tyylisuuntausta. Kuunnelkaa vaikka itse ja kiinnittäkää erityinen huomio yhtiön lavaesiintymiseen, jossa ei riehuta, vaan pitäydytään saksalaisia miellyttävään asiallisuuteen:

https://www.youtube.com/watch?v=3PrBss8cimI

 

Olen vahvasti sitä mieltä, että ensi kesänä voisi Uukunimellä Juholan talon navetan ylisillä esiintyä Aarne Tenkasen lisäksi myös Joensuusta asti saapuva Eläkeläiset-yhtiö. Varsinkin tuo Savua Laatokalla kappale tuo mieleeni Papinniemessä ennen pidetyt seurakunnan juhannusjuhlat. Missään en ole nähnyt yhtä paljoa juopuneita kuin Papinniemen kokolla. Paikkakuntalaisten mukaan kysymys oli ekumeniasta.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi