Blogi

Simo Häyhän näköispatsas

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 03.01.2019 19:31

Blogi >>

Sortavalassa Vakkosalmen sillan päässä rantapusikossa on jostain syystä vähälle huomiolle jäänyt patsas, jonka nimeäkään en ole mistään löytänyt, mutta minusta se on selvästi Talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhän näköispatsas. Harjoittihan Simuna Häyhä menestyksellistä tarkka-ampujatoimintaansa aika lähellä Kollaanjoella. Minusta veistosta voidaan perustellusti kutsua nimellä Valkoinen kuolema, eli venäjäksi Belaja Smert, jolla hellittelynimellä Häyhä maailmalla tunnetaan.

 

Kun näin muistomerkin ensimmäisen kerran reilut kymmenen vuotta sitten, se oli surkeassa kunnossa, vaikka yleensä ainoat vatupassissa olevat asiat hyvässä itäisessä naapurissamme ovat sotamuistomerkit. Patsaan konepistoolistakin oli tullut nurkan taakse ampuva malli, koska se oli päässyt kiertymään pahasti mutkalle.

 

Jokunen vuosi sitten varmaankin Suuren Isänmaallisen Sodan päättymisen muistovuoden kunniaksi patsas remontoitiin perusteellisesti. Se valkaistiin, räköilleet saumat tilkittiin ja konepistoolin piippu oikaistiin. Muistomerkki oli sen jälkeen ilo silmälle.

 

Mutta tällä hetkellä patsas alkaa olla taas täysremontin tarpeessa, kuten kuvakin todistaa. Kipsipinta ei näköjään kestä Laatokan hyytävää ilmastoa, patsaan saumat räköilevät jälleen, koska vesi pääsee jäätymään rakosissa ja Häyhän henkilökohtaisen aseen piippu on taas vääntynyt mutkalle alaspäin. Jotenkin Simo Häyhän patsas, ja varsinkin sen henkilökohtaisen aseen piippu, on Venäjän taloustilanteen hyvä mittari.  

 Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi