Blogi

Siniristimme ja Ruotsin jääkiekko

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 12.01.2020 19:57

Blogi >>

Teemalla näytettiin päivällä toinen osa Ruotsin jääkiekkohistoriasta kertovasta ohjelmasarjasta, ja käsitykseni länsinaapurista kunnioitettavana sivistysvaltiona vahvistui. Jos ryhdyn tulevaisuudessa harrastamaan valtakunnan politiikkaa, tulen ajamaan sitä, että Suomen pitäisi pikimmiten esittää Ruotsi-Suomi-suurvallan elvyttämistä reilun kahden sadan vuoden tauon jälkeen. Ennusteiden mukaanhan Ruotsilla tulee menemään jatkossa hyvin ja siellä asuu vuonna 2050 13,5 miljoonaa nuorta ja vaurasta ihmistä, kun taas Suomessa tulee silloin olemaan 5,3 miljoonaa vanhaa ja vähemmän vaurasta asukasta. 

 

Jopa vanha pelätty maaotteluratsu Ulf Sterner paljastui ohjelmassa vanhaksi lempeäksi herrasmieheksi. Muistan, että minun lapsuudessani häntä pidettiin meillä melkoisena ihmishirviönä; jopa pahempana ihmishirviönä kuin Ruotsin maajoukkuemaalivahti Leif "Honken" Homqvistia. Sikäli Ulf Sterner oli kovaluonteinen urheilijanuorukainen, että kun hän koulun jälkeen oli tavallinen tehdastyöläinen, hän uskaltautui kieltäytyä maksamasta ammattiliiton jäsenmaksua, jonka jälkeen kaikki muut tehtaan 135 työntekijää kieltäytyi puhumasta hänelle.

 

Erityisesti silmääni ohjelmasta pisti se, että Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen pelipaitaa koristi aikoinaan jostain merkillisestä syystä selvästi meikäläinen siniristi, vaikka asiaa ei mustavalkokuvasta pysty luotettavasti todentamaan. Ilmeisesti risti oli kuitenkin keltaisella pohjalla toisin kuin Suomella, isiemme maalla. Myöhemmin ruotsalaiset korvasivat siniristin nykyisellä kolmella kruunulla.

 

Myös Ruotsin yleisurheilumaajoukkueella oli käytössään siniristi. Ainakin jossain kuvassa länsinaapuria edustanut Edwin Widen yrittää pysyä joittenkin olympialaisten kympillä Nurmen ja Ritolan kyydissä siniristipaita yllään. Sikäli hänellä olikin perusteita siniristin kantamiseen, että alunperin mies oli suomalainen, mutta vuoden 1918 tapahtumien järkyttämänä hän muutti lahden yli, koska piti Ruotsia sivistysvaltiona.

 

 

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi