Blogi

Solvaajat

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 10.10.2020 15:08

Blogi >>

Kaiholla muistelen huoletonta ja iloista 1970-lukua, jolloin oli hyvä nuorenkin elää maailmassa, jossa sivistyneet herrasmiehet, kuten Nixon, Brezhnev ja Kekkonen järjestelivät maailman asioita. Siihen aikaan politiikassakin pystyi menestymään ja pääsemään valtaan, kunhan vain omasi riittävän määrän vallan- ja kunnianhimoa sekä itsekritiikin puutetta.

 

Nykyään edellä kerrottu ei enää riitä, sillä Nixonin, Brezhnevin ja Kekkosen kaltaiset sivistyneet herrasmiehet eivät näytä enää pärjäävän politiikan armottomassa pelissä, vaan nykyään pitää kunnon poliitikon hallita myös vastustajien solvaamisen jalo taito; ainakin mikäli on yhtään uskominen Ari Turusen ja Petri Laukan juuri ilmestynyttä mainiota kirjaa Solvaajat ja miksi ei ole uskominen.

 

Maailman mahtavin mies Donald Trump on tunnetuin valtion päämiestason solvaaja, mutta hän ei ole ensimmäinen eikä pahin. Ensimmäinen aikanamme valtion johtoon kivunnut kunnon solvaaja oli Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi, joka esimerkiksi lausui eräälle toimittajalle, että Saksan liittokansleri Angela Merkel on panokelvoton läskiperse. Tietysti moni mies noin ajattelee, mutta harva sitä kehtaa ääneen sanoa.

 

Berlusconi oli siis ensimmäinen nykyajan solvaavista valtion päämiehistä, mutta pahin hän ei suikaan ole. Pahin on mielestäni Brasilian presidentti Jair Messias Bolsonaro, joka lausui esimerkiksi kansanedustaja Maria de Rosariolle tv-kameroiden edessä: "En raiskaisi sinua, koska et ansaitse sitä". Myöhemmin hän korjasi lehtihaastattelussa lausuntoaan siten, että kertoi, ettei Rosario ole raiskaamisen arvoinen, koska hän on erittäin ruma.

 

Sekä Trump että Berlusconi ovat joutuneet suuriin vaikeuksiin ja joutunevat viettämään loppuelämänsä erilaisten oikeusjuttujen parissa, mutta sen sijaan Bolsonaro nauttii kansansa suurta suosiota, joka suosio saattaa selittyä taitavan solvaamisen lisäksi myös sillä, että hän väittää voittaneensa leikiten häneen iskeneen koronaviruksen. Nähtäväksi jää, miten Trumpin käy koronansa ja kansansuosionsa kanssa.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi