Blogi

Sotasyylliset

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 02.12.2017 19:19

Blogi >>

Paavo Lipponen esiintyi aamulla tv:ssä ja antoi ymmärtää, mikäli oikein ymmärsin, että sotasyyllisyysasia pitäisi avata uudelleen. Olen aivan samaa mieltä. Siinä asiassa on vielä moni seikka selvittämättä.

 

Itsekin pyysin puheenvuoroa ja heti sen myös historioitsija Pekka Visurin tilaisuudessa muutama viikko sitten ja kysyin, että ketkä suomalaiset antoivat keväällä ja alkukesästä 1941 Saksan miehittää Suomen. Olin itse päätynyt mielessäni siihen johtopäätelmään, ettei sotasyyllisyys sittenkään ollut se olennainen asia, vaan olennainen asia oli maanpetoksellinen toiminta, jolla eräät suomalaiset antoivat saksalaisjoukkojen vallata Pohjois-Suomen aloittaakseen sieltä hyökkäyssodan. Siinä tilanteessa Suomen vaihtoehdot olivat vähissä.

 

Kuopion isänmaallisen seuran tilaisuudessa en saanut vastausta kysymykseeni, mutta mietteliäitä katseita minuun luotiin. Sen historian kirjat kertovat, että Mannerheim noin viikko ennen Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon alisti suomalaisen armeijakunnan pohjoisessa saksalaiskomentoon. Sitä en tiedä, hyökkäsivätkö saksalaiset ja suomalaiset joukot yhdessä heti sodan alkamispäivänä rajan yli vai joutuivatko saksalaiset aloittamaan yksin.

 

Senkin olen lukenut, että Sallaan oli tuotu Berliinistä koottu SS-divisioona, jonka piti katkaista Muurmannin rata. Se joukko-osasto oli huonosti koulutettu, mutta komentaja uskoi, että rodullinen ylemmyys ja luja tahto riittää korvaamaan koulutuksen puutteen. Nopeasti SS-divisioona etenikin, kuten salamasodassa on tapana. Ensin se eteni vähän matkaa itään ja kääntyi sitten ja eteni vielä nopeammin länteen, niin että parhaat juoksivat pääsivät Kemijärvelle asti.

 

En minä väitä enkä syytä, että suomalaisten ratkaisu oli välttämättä väärä en ajan tietojen valossa. Tilannetta voisi ehkä verrata siihen, että jokin aika sitten amerikkalaiset maihinnousujoukot rantautuivat harjoitusmielessä vähän aikaa sitten Hankoon ja etenivät panssareillaan Kankaanpäähän asti. En ole huomannut, että tuostakaan tapauksesta olisi Suomen eduskunnassa päätetty tai edes puhuttu. Voi olla, ettei eduskunta edes ollut tietoinen asiasta.

 

 

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi