Blogi

Stalker

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 02.12.2019 18:44

Blogi >>

Vaikka olen mielestäni aika hyvä kantamaan painavia taakkoja, niin kovin älykäs en ole. Jouduin taas tämän ikävän tosiasian huomaamaan, kun yritin eilen oikein järjen kanssa katsoa Teemalla näytetyn Andrei Tarkovskin Stalkerin. En yhtään ymmärtänyt, mistä tarinassa oikein oli kymysys. Asiaan tosin vaikutti sekin, että välillä nukahdin.

 

Elokuvan aikana ymmärsin hyvin Perussuomalaisten kulttuuripoliittista ohjelmaa, jonka lopuksi todetaan jylhästi, että ”tekotaiteelliset postmodernit kokeilut sen sijaan olisi syytä jättää taloudellisesti yksittäisten henkilöiden ja markkinoiden vastuulle”. Myös Neuvostoliitossa noudatettiin Perussuomalaisten kulttuuripoliittista ohjelmaa, jonka seurauksena Tarkovskin työt loppuivat ja mies päästettiin jatkamaan kokeilujaan Italiaan. Olen varma, että Neuvostoliitossakin, mikäli kansa olisi saanut päättää, olisi Uuno Turhapuro armeijan leivissä voittanut Stalkerin 100-0.

 

Wikipedian mukaan Tarkovskin elokuvassa liikuttiin monella eri tasolla, kuten varmaan liikuttiinkin, mutta minä putosin täysin kärryiltä eri tasoilla liikuttaessa. Opiskeluaikaan katsoin elokuvakerhossa Tarkovskin Ei paluuta enkä silloinkaan pysynyt juonessa mukana senkään vuoksi, että filmikelat näytettiin väärässä järjestyksessä. Muita kerholaisia moinen seikka ei häirinnyt yhtään.

 

Sen muistan, että Ei paluuta-filmi päättyi kohtaukseen, jossa sotaorvoksi jäänyt pikkupoika ampua räiskii puoliautomaattikiväärillä vedessä kelluvaa Hitlerin kuvaa lippaan tyhjäksi. Ihmettelin ääneen moista mielestäni naurettavan kliseemäistä kohtausta. Eräs bussikuski sitten kysyi, että enkö minä todellakaan huomannut, että joka laukauksen jälkeen Hitler muuttui nuoremmaksi ja sitten kun hän on muuttunut lapseksi, poika ei enää ampunutkaan. Häpesin, etten puuttuvan tunneälyn vuoksi huomannut moista.

 

Tuo eilen nähty Stalker on kuvattu Uudenkirkon Inossa sijainneella linnoitusalueella, eli Suomen Talvisodassa menettämällä alueella. Vuonna 1919 Suomi sopi bolseviikkien kanssa, että linnoitusalue luovutetaan Suomelle, mikäli meikäläiset suostuvat räjäyttämään sen tuusannuuskaksi. Niin sitten tehtiinkin. Talvisodan tapahtumat olisivat olleet kovasti toisenlaiset ja Stalker olisi voinut jäädä kuvaamatta, mikäli linnoituksen tykit olisivat jääneet suomalaisille. Wikipedian mukaan asearsenaali oli melkoinen eli

Olen vahvasti sitä mieltä, että jonkun matkanjärjestäjän tulisi alkaa järjestää vaellusmatkoja Stalkerin hengessä Inon tuhotulle linnoitusalueelle.

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi