Blogi

Suomi-Inkeri

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 10.01.2019 19:29

Blogi >>

Historian kaltoin kohtelemia inkeriläisiä on eri puolilla maailmaa yhteensä vain noin 40.000 kpl. Siitä huolimatta, että heitä on vajaa prosentti suomalaisten määrästä, en ole varma, miten kävisi Suomen ja Inkerin välisessä jalkapallomaaottelussa.

 

Esimerkiksi toissailtaisessa Suomi-Ruotsi-pelissä Suomen maajoukkueen puolustusta vahvisti uusi inkeriläinen lupaus, eli 197-senttinen hujoppi Robert Ivanov, joka on äitinsä puolelta Inkerin Pakkien sukua. Pakki onkin hyvä puolustajan sukunimi.

 

Huomenna Suomi kohtaa surullisen kuuluisalla Qatarin turneella Viron, ja ainakin edellisessä maiden välisessä kohtaamisessa viiletti Viron joukkueen keskushyökkääjänä, joka muistaakseni on viron kielellä sentraalimönkijä, tuulen nopea Rauno Sappinen. Luulenpa hänenkin sukujuuriensa kiertyvän Inkeriin.

 

Piskuinen Inkerin kansa on kasvattanut monia muitakin hyviä jalkapalloilijoita edellä mainittujen lisäksi. Suomen jalkapallomaajoukkueessakin on esimerkiksi pelannut Boris Rotenberg, jonka suku lienee yksi maailman rikkaimmista ja ainakin rikkain inkeriläissuku. Suomen maajoukkueen johdon kannattaisi muistaa, että Rotenbergeiltä saattaisi löytyä apua jalkapalloilumme krooniseen rahapulaan.Tietääkseni ainakin pari kautta sitten Veikkausliigan maalikuningas Ropsin Aleksandr Kokko ja aikoinaan KTP:ssä pelannut Valeri Minkenen ovat inkeriläistaustaisia. Nykyään Maarianhaminan ifk:ssa pelaava Aleksei Kangaskolkka on syntynyt Viipurissa, ja täyttä varmuutta hänen inkeriläisjuuristaan minulla ei ole, mutta ihan hyvin niitä voi olla tai sitten olla olematta.

 

 


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut ak 11.01.2019 17:21
Reino Sappinenkin taisi olla palloilijamiehiä; muistelen että hänkin oli niitä, jotka lensivät kaasupallolla rajan yli. Esa Anttala taisi tehdä kirjankin huippusalaisesta pallo-operaatiosta ja kuoli yllättäen pian kirjan ilmestymisen jälkeen.
Kirjoittanut Hannu M 10.01.2019 20:42
Reino Sappinen oli kaukopartiomies. Teki Neuvostoliiton puolelle useita reissuja sodan jälkeen. Muutti myöhemmin Amerikkaan.

Kommentoi