Blogi

Suonenjoki maamme poliittisessa historiassa

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 11.10.2018 18:09

Blogi >>

Hauskahan tuo Lasse Lehtisen Minä ja Kekkonen on, vaikka ei välttämättä olisikaan samaa mieltä asioista. Kirja muistuttaa jälleen kerran Suonenjoen merkityksestä maamme poliittisessa historiassa. Siellä nimittäin on nähty viimeisimmät poliittiset levottomuudet maassamme. Ettei vain kyseessä olisi ollut vähää vaille mellakka.

 

Nimittäin kerran nuorena aloittelevana poliitikkona Lehtinen matkusti Veikko Vennamon kanssa junalla Helsingistä Suonenjoelle vaalikeskusteluun. Junassa Vennamo osoittautui täydelliseksi vanhan ajan sivistyneeksi herrasmieheksi. Sitten Suonenjoen tilaisuudessa keskusteltiin sotaveteraanien asemasta eikä Vennamo enää ollut herrasmies, vaan pikemminkin päinvastoin.

 

Ensiksi todisti Vennamo, kuinka sotaveteraanien asia on unohdettu ja sai raikuvat aplodit. Sitten avasi Lasse Lehtinen sanaisen arkkunsa. Hän ilmeisesti pyrki vitsailemaan ja korosti sitä, että palkkasaatavat vanhenevat vuodessa, joten turha veteraanien on enää mitään vaatia.

 

Lehtisen mukaan demaritoimitsija Onni Hyvönen oli nostanut kädet korvilleen, koska uskoi jokaisen Lehtisen lauseen pudottavan demarien kannatusta Suonenjoella sadoilla äänillä. Lehtisen puheenvuoron jälkeen Vennamo kailotti korkealla äänellä: "Kuulkaa, mitä nuori karvapääradikaali puhuu, häpäisee veteraanien muiston!"

 

Vennamo sai raikuvat aplodit. Tilaisuuden päätyttyä naulakolla oli tunnelma kuumana ja Lehtisen fyysinen koskemattomuuskin oli vaarantua. Junassa paluumatkalla Vennamo oli taas leppoisa herrasmies, joka kysyi silmää iskien nuorelta kanssapoliitikoltaan, että "ethän tykkää pahaa".

 

Muuten Suonenjoen sotaveteraanit olivat ärhäkkää porukkaa. Kirjassaan Mansikkakarnevaalit Seppo Heikkinen kertoo siitä, kuinka 70-luvun vihaiset iisalmelaisnuoret joutuivat mansikkakarnevaaleilla käydessään käsirysyyn entisten rintamamiesten kanssa ravintola Kyöpelissä. Sitten tulivat paikkakunnan poliisit hätiin ja asettuivat veteraanien kanssa samaan rintamaan.

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi