Blogi

Suurmiestemme menetetty maine

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 05.11.2018 19:15

Blogi >>

Muistanpa miten koulussa kerrottiin, että maamme itsenäistyi, koska Suomeen syntyi sopivaan aikaan sopiva määrä nerokkaita suurmiehiä. Näistä maamme historiaan merkkimiehistä ei kerrottu mitään loukkaavaa. Viime aikoina ei sitten julkisuudessa juuri muuta ole tehtykään, kun loattu suurmiestemme mainetta.

 

Eilisessä Hesarissakin kerrottiin, että kansallisfilosofi Snellmanin pojat olivat maineeltaan lievästikin sanottuna kyseenalaisia; en sitten tiedä keneltä he olivat tapansa perineet. Lehden mukaan Anders ja Johan Snellman yrittivät joskus väkisin tunkeutua helsinkiläiseen ilotaloon eikä asia jäänyt pelkästään tähän, vaan poliisin saapuessa hätiin, veteli vanhempi veljeksistä tätä turpaan.  

 

Viime vuonna Panu Rajala paljasti kirjassaan, että kansallisrunoilijamme Eino Leinon kuolinsyy oli kuppa. Teemu Keskisarjan syksyllä ilmestyneessä Aleksis Kivi - kirjassa kerrotaan, että ilmeisesti samasta vaivasta kärsi myös 38 -vuotiaana tuon ilmaisiin siirtynyt kansalliskirjailijamme. Myös kansallissäveltäjä Sibelius sairasti saman taudin, mutta hänet pelasti maailman säveltaiteelle kehittynyt lääketiede.

 

Elias Lönnrotista en tähän hätään keksi muuta ilkeää kuin, että olen jostain lukenut hänen olleen maamme huonoimman lääkärin.  Johan Ludvig Runebergista olen kuullut, että yliopistomiehenä ollessaan hän mielellään antoi patukalla asennekasvatusta huonokäytöksisille ylioppilaille. Sakari Topeliuksesta en tiedä mitään mitään kielteistä, ellei sellaiseksi lueta sitä, että hän on Jukka Kuoppamäen, maamme ensimmäisen hipin,  vaarin vaari tai jms.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi