Blogi

Teräksinen takavyö

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 09.02.2019 20:05

Blogi >>

Lukaisin tuossa Heikki Salon elämänkerran ja siitä ilmenee, että vaikka mies tunnetaan paremminkin lauluntekijänä, hän on kirjoittanut paljon muutakin; esimerkiksi painiaiheisen näytelmän nimeltään Ilmari Jauhiaasen teräksinen takavyö. Näytelmä perustuu löyhästi painin olympiavoittaja Lauri Koskelan traagiseen elämään. Ainakin jossakin versiossa pääosaa esitti Aku Hirviniemi, jota on yhtä vaikea yhdistää painiurheiluun kuin rockari Heikki Saloa.

 

Pohjolan adonikseksi kutsutun Lauri Koskelan ristiriitaisessa elämässä onkin hyvä aihe näytelmään. Hän on ainut suomalainen olympiavoittaja, jonka Lapuan liike muilutti. Sen jälkeen kun hänet oli kaapattu kotoaan ja viety Kuolemankorpi-nimiseen paikkaan, suostui hän siirtymään Työväen Urheiluliiton Lapuan Ponnistuksesta  Lapuan Virkiään ja liittymään Suojeluskuntaan. Se oli sikäli perusteltu valinta, että sen jälkeen hän pystyi osallistumaan Berliinin olympialaisiin ja sai siellä sitten kultamitalin itsensä Adolf Hitlerin kädestä.

 

Ihan Jatkosodan lopulla, kun varsinaiset taistelut olivat jo päättyneet, Koskela oli lukemassa vartiopaikallaan vaimoltaan saamaansa kirjettä. Tuulenpuuska kuitenkin viskasi kirjeen juoksuhaudan reunan yli ja kun Koskela kurkottui sitä ottamaan, ehti tarkka-ampuja hänet surmaamaan. Lapuan kunnantalon edessä kasvaa tammi, jonka olympiavoittaja sai Berliinistä ja siihen on kiinnitetty Lauri Koskelan muistolaatta. Täytyypä joskus käydä hiljentymässä paikalla.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi