Blogi

Teuvan rivakka

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 12.08.2019 17:50

Blogi >>

Rivakka mies oli Pauli Nevala aikoinaan, joten hän oli ihan sopiva tyyppi edustamaan urheiluseuraa nimeltään Teuvan Rivakkaa. Tosin vaikka hän oli rivakka, niin nykyheittäjiin verrattuna hän oli voimiltaan aika heikko. Penkkipunnerruksessa nousi 90 kiloa, rinnalle vedossa 120 ja jalkakyykyssä 160. Esimerkiksi Seppo Räty, joka oli aikoinaan melkein Suomen vahvin, taisi parhaimmillaan työntää suorille käsille lähes 200 kiloa, joten hän oli siinä lajissa melkein kaksi kertaa Nevalaa vahvempi.

 

Cooperin testin ennätyskin oli Nevalalla vain 2800 metriä, eli aikoinani Suonenjoen Yhteislyseon 5. luokan pojista juoksi enemmän. Mutta satasen hän juoksi parhaimmillaan 11,3 ja se on tulos, johon nykyheittäjistä pääsee tietääkseni ainoastaan 18-vuotias Topias Laine, joka on juossut matkan aikaan 11,14 ja voittanut nuorten Sm-kisoissa 100 metrillä hopeaa.

 

Nevala, jolla on pohjalaisen selkeät ja varmat mielipiteet, korostaa, ettei keihäänheitto ole mikään voimalaji. Norsukin on hänen mukaansa pirun voimakas, mutta ei se pärjää leopardille satasella. Ja oikeassahan Teuvan hirmu on tässäkin mielipiteessään. Muistanpa, miten Mexicon kisoissa keihäässä hopeaa voittanut Jorma Kinnunen ja painonnostossa kultaa voittanut Kaarlo Kangasniemi olivat joskus pilanpäiten kilpailleet keihäänheitossa. Kangasniemi oli saanut kepin lentämään vain 18 metriä ja poskeen oli siitä huolimatta sattunut pirusti.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut ak 13.08.2019 19:43
...ja keskitulos oli yli 85 metriä, vaikka mies kilpaili noin joka kolmas päivä ja ajoi keskimäärin noin 300 km päivässä. Kova oli Nevalan tarve tyydyttää kilpailuviettiään, koska eihän hän voinut rahapalkintoja ottaa, koska se olisi vaarantanut amatööriyden silloisilla säännöillä.
Kirjoittanut Ylä-savolainen 13.08.2019 08:52
Kaudella 1970 (touko-syyskuu) Nevala kilpaili noin 50:ssä kisassa ja viidessä kilpailussa tulos oli yli 90 metriä. Nykyheittäjillä taitaa kaudessa olla 5-10 kisaa. Eli rivakka oli Nevalan kisatahti maailman ennätystä jahdattaessa!

Kommentoi