Blogi

Teuvan suurin matkailunähtävyys

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 13.08.2019 18:09

Blogi >>

Suurena ikiaikaisena haaveenani on ollut, että jos joskus pääsen oikeasti elakkeelle eikä minua sen sijasta myydäkään Kuopion torilla ruotuvaariksi vähiten pyytävään yksityistettyyn säilytyslaitokseen, kuten pelkään, jossa voisin sitten syödä puukupista kauravelliä yhteisruokalan nurkassa, niin otan vanhan polkupyöräni ja käyn siltä käsin tutustumassa maamme jokaiseen hiihtäjä- ja juoksijapatsaaseen, joita on koko joukko eri puolella Suomea kuuluisimpana joukosta Pyhäjärvellä sijaitseva alastonta Helena Takaloa esittävä hiihtäjäpatsas.

 

Mutta Pauli Nevalasta kertovasta kirjasta äkkäsin uuden matkailunähtävyyden, jonka luokse aion myös pyöräillä ja sitä saksanseisojakoiran tavoin ihmetellä. Nimittäin Teuvalle on Nevalan urotekojen kunniaksi pystytetty maailman suurin keihäs. Se on joka suhteessa kymmenen kertaa miestensarjan virallista kilpailuvälinettä suurempi, joten yksinkertainen laskutoimitus osoittaa sen olevan peräti 25 metriä korkean ja tilavuudeltaan tuhatkertaisen normikeihääseen verrattuna. Painoa sille on siten siunaantunut ainakin 800 kiloa, mutta todennäköisesti vielä paljon enemmän.

 

Etelä-Pohjanmaalla tahtoo kaikki olla maailman suurinta ja uskon ainakin tämän keihään olevan eittämättä maailman suurimman lajissaan. Jos jotain vikaa siitä pitää oikein hakemalla hakea, niin kuvasta päätellen ei näytä ollenkaan hyvältä, että se jököttää pystyssä suoraan maata kohti. Kyllä noin 45 asteen kulma olisi esteettisesti kauniimpi.

 

Luulen, että keihäspatsaan asento on jonkinlainen protesti Mexicon kisojen mittamiehiä vastaan, jotka hylkäsivät karsintakilpailussa Nevalan 85 metrin kaaren lappeelleen menneenä eikä mies näin päässyt puolustamaan olympiakultaansa loppukilpailuun.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut ak 14.08.2019 20:13
Nevala itsekin halusi, että jättikeihäs olisi asennettu vinoon, mutta rakennustekniset ongelmat estivät asian.
Kirjoittanut Larry Holmes 13.08.2019 21:15
Teuvan keihäspatsas täytyy käydä katsomassa, en ole muistanut sitä. Keihään asento olisi hienompi,jos se olisi sen 45 astetta. Sitä samaa kulmaahan ne YLE:n nutturapäätkin seurasivat silmä kovana esim. Donnerin filmeissä, se oli sensuroinnin raja.

Kommentoi