Blogi

Tonni käteen - känni toteen

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 18.03.2020 16:57

Blogi >>

Donald Trump kertoi ennen viime presidentinvaaleja, että hän on siksi niin rikas, koska hän on erittäin älykäs ihminen. Niin varmasti onkin, koska ihan tyhmä mies ei olisi keksinyt luvata lahjoittaa juuri tulevien vaalien alla, että hän antaa valtion budjetista tuhannen taalan shekin jokaiselle amerikkalaiselle. Se on paljon enemmän kuin mihin suomalaiset ovat vaalien alla tottuneet, koska meillä jaellaan korkeintaan muoviämpäreitä eikä valtio niitäkään tietääkseni kustanna ainakaan suoraan budjetistaan.


Tosin Trump ei ole tuollaista asiaa ensimmäiseksi keksinyt, vaan jo iloisella 1970-luvulla taistolaisopiskelijoiden järjestö SOL organisoi kampanjaa, jolla vaadittiin valtiomonopolikapitalistiselta valtiolta tonnia käteen jokaiselle opiskelijalle ylimääräistä tukea. Neuvostovastaisten kansalaisten suussa tonni käteen-vaatimus muuttui muotoon tonni käteen - känni toteen. Täysin yksimielistä yhteisrintamaa ei tonni käteen-kampanjalle saatu, koska eräät olivat sitä mieltä, että rikkaiden jälkeläiset eivät tonnia tarvitse, mutta köyhälistöopiskelijoille voisi antaa jopa enemmän.


 
Mainittakoon, että SOL:lin johtoon kuului silloin silloisen Pohjoismaiden Yhdyspankin johtajan Mika Tiivolan poika, mutta muistelen, että Björn Wahlroos ei ollut enää kommunisti vaan kapitalisti. SOL järjesti SYP:n johtajan pojan johdolla myös pankkiautomaattien valtauksia, jolla pyrittiin lieventämään opiskelijoiden asuntopulaa.


 
Donald Trump on osoittanut kerrassaan erinomaista neroutta karnevalisoidessaan supervaltion presidentin viranhoitoaan, mutta mielestäni hän voisi pistää omassa tonni käteen -kampanjassaan vielä enemmän sirkukseksi ja jakaa rahat kansalle helikoptereista käsin eri puolille valtakuntaansa. Se olisi sosiaalisesti oikeudenmukaisempi tapa, koska rikkaimmat amerikkalaiset tuskin vaivautuisivat rämpimään pitkin metsiä seteleiden perässä, vaan sitä harrastaisivat enemmänkin ne, joilla on todella rahan nuusa.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi