Blogi

Tyrannia

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 19.01.2021 15:48

Blogi >>

Pääministeri Marinin mukaan demokratiaan ei kuulu se, että opposition edustajia vangitaan. Hän on ihan oikeassa. Lisäisin tuohon vielä sen, ettei demokratiaan kuulu sekään, että opposition edustajia myrkytellään. Tyranniaan sen sijaan moinen opposition kohtelu kuuluu, koska tyranniassa valtaa pitää tyranni, joka harjoittaa väkivaltaisiin keinoihin perustuvaa kauhua herättävää vallankäyttöä.

 

Tyrannia on ollut ihmiskunnanhistoriassa hyvin tavallinen hallintojärjestelmä ja hallintojärjestelmänä se on parempi kuin täydellinen kaaos, johon ajaudutaan, jos valta ei kuulu kenellekään. Demokratia on sen sijaan ihmiskunnan historiassa hyvin harvinainen hallintojärjestelmä, jota on häivähdyksen omaisesti esiintynyt silloin, kun valta ja vauraus ovat yhteiskunnassa jakautuneet hyvin tasaisesti.

 

Tällä hetkellä maailmassa alkaa olla se tilanne, että samaan golf-vaunuun mahtuu ne ihmiset, jotka omistavat puolet maapallon varallisuudesta, joten tilanne ei demokratian kannalta näytä hyvältä. Sekään, että maailman kaupungeista eniten miljardöörejä asuu Moskovassa, vaikka maan keskieläke on alle 200 euroa kuukaudessa, ei puhu sen puolesta, että Venäjällä oltaisiin siirtymässä demokratiaan.

 

Itse asiassa laskujeni mukaan liberaalista länsimaisesta demokratiasta ja ihmisoikeuksista pääsee nauttimaan laskutavasta riippuen joko vajaat 10 % tai reilut 10 % maapallon väestöstä. Lopputuloksen epämääräisyys johtuu siitä, että USA:n demokratian määrittely on ollut välillä ongelmallista. Vaikka maan pitkistä demokraattisista perinteistä puhutaan, niin helposti unohtuu se, että iso osa kansasta oli orjia. Orjia ei tosin ollut yli puolta väestöstä kuten muinoin Kreikan demokratiassa.

 

Joku tiedemies, jonka nimen päälle en nyt pääse, on joskus laskeskellut, että siinä vaiheessa, kun valtion bkt ylittää muistaakseni 8.000 dollarin rajan, muuttuu valtio demokratiaksi, mutta ainakaan Kiinan kehityksen osalta tuo laskelma ei näytä pitävän paikkaansa. Itse asiassa tilanne on se, että Kiinassa Navalnyi olisi kadonnut välittömästi jäljettömiin, mutta Venäjän orastavassa demokratiassa niin ei sentään päässyt tapahtumaan.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut ak 19.01.2021 18:16
Toivottavasti pystyy joskus kävellen poistumaan vankilasta. Epäilen, että vapautuu sen jälkeen, kun Putin on vapautunut virastaan. Epäilen, ettei Putinilla ole nyt kaikki kunnossa, kun ei juurikaan esiinny julkisuudessa - ettei vain terveys sassaroi?
Kirjoittanut VJL 19.01.2021 17:37
...emmeköhän voine olla sitä mieltä, ettei Navalny kävele vapaana miehenä vuosiin. Saattaahan käydä, että "sairastuu" vankeudessa kuolettavasti. On nimittäin siinä määrin Puttiinia ja muitakin korruptoituneita rassannu. Näin naapurissa...

Kommentoi