Blogi

Uintimaraton

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 16.09.2020 16:49

Blogi >>

Vaikka Uukuniemen urheiluhistorian sankaritarusto onkin jo aiempien tietojen valossa pitkä ja paksu kuin gorillan käsivarsi, niin kyseinen käsivarsi pitenee ja paksunee nyt entisestään. Nimittäin vuonna 1948 ilmestyneessä arvokkaassa teoksessa Muistojen Sortavala kerrotaan seuraavaa:

 

"Kesällä 1927 suoritettiin Laatokalla pitkänmatkan uinti, joka uituun matkaan nähden jättää varjoonsa kaikki siihenastiset uintisuoritukset koko maailmassa. Kysymyksessä oli uinti Valamosta Sortavalaan, josta aikakirjat kertovat seuraavaa:

 

Elokuun 10. päivänä 1927 klo 20.06 laskeutui Valamossa Laatokkaan Rytyn asemamestari, sähköttäjä Matti Juho Hämäläinen. Hän suuntasi uintinsa kohti pohjoista tarkoituksenaan nousta maihin Sortavalassa. Uituaan yöllä harhaan noin 5 km Hämäläinen saavutti Sortavalan rannan seuraavana päivänä klo 22.15. Uitu matka oli harhailut huomioon ottaen noin 42 kilometriä ja aikaa kului Hämäläiseltä tähän ainutlaatuiseen urheilusuoritukseen 26 tuntia 9 minuuttia. Mainittakoon, että Englannin kanaali, jonka ylitse oli aikaisemmin uitu, on leveydeltään "vain" n. 32 km.

 

Matti Juho Hämäläinen oli syntyperäisiä karjalaisia, syntynyt Uukuniemen pitäjän Kalattoman kylässä 16.7.1899."

 

Se puute Muistojen Sortavala-kirjan jutussa on, että urheiluennätysten yhteydessä yleensä mainittua tuulilukemaa ei tällä kertaa kerrota. Sillä asialla on Laatokan yliuinnissa olennainen merkitys. Veikkaan, että Hämäläis-Mattia suosi myötätuuli. Mielenkiintoista olisi tietää myös veden lämpötila, jonka uskon sillä kertaa olleen miellyttävän lämmin. Joskus keskikesällä Valamossa käydessäni ihmettelin rantaveden kylmyyttä, joka johtuu siitä, että saaren edustalla on Laatokan syvin kohta, joka on muistaakseni peräti 225 metriä.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi