Blogi

Uljaat venäläishiihtäjät

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 09.03.2019 20:07

Blogi >>

Kyllä ei hyvältä näyttänyt, kun Iivo vaihtoi alleen lipsuvat sukset ja alkoi näyttää siltä, että kotiluolassaan 50 kilometrin kuninkuusmatkalla norjalaiset vievät noin 10 ensimmäistä sijaa. Se olisi ollut uusi ennätys, sillä edellinen ennätys oli se, kun norjalaiset muutama vuosi sitten voittivat Rukan maailman cupin 15 kilometrillä seitsoisvoiton. 

 

Mutta eivät juhlineet hyvät länsinaapurimme tänään, sillä uljaat ja rehdin oloiset venäläishiihtäjät ottivat norjalaisten kotiluolassa neloisvoiton. Jotenkin se temppu pelasti hiihtourheilun. Itse ainakin olin jo kyllästynyt norjalaisten käsittämättömään ylivoimaan. Toisaalta venäläisten juhla oli odotettu, koska he ovat terveitä miehiä eivätkä eivät kärsi mistään hengityselinsairaudesta toisin kuin monet muut maailman huiput.

 

Sekin hyvä asia venäläisten ylivoimassa oli, että Juha Miedon sanoin nyt voidaan sitten lopettaa pekulointi siitä, käytetäänkö hiihtourheilussa roopinkia vai eikö käytetä.

 

Norjalaiset ovat siis kerran saaneet seitsoisvoiton maailman cupissa, mutta suomalaisillakaan ei ole hiihtohistoriassaan mitään hävettävää. Vuoden 1954 Falunin mm-hiihtojen 15 kilometrillä kuusi ensimmäistä olivat seuraavat:

1. Veikko Hakulinen

2. Arvo Viitanen

3. August Kiuru

4. Heikki Teronen

5. Tapio Mäkelä

6. Veikko Räsänen

 

Tosin tuo neljänneksi sijoittunut Karjalan Paateneen kylältä ollut Heikki Teronen edusti Neuvostoliittoa ja käytti venäläistettyä nimeä Feodor Terentjev, mutta ihan hän puhui suomea. Terentjev asui Paateneessa siihen aikaan, kun suomalaiset miehittivät sitä ja nuori Feodor oli kertonut suomalaissotilaille, että hänestä tulee vielä kerran suurhiihtäjä.

 

Myös hänen setänsä tuli tutuksi suomalaisille. Tapio Rautavaara kertoo muistelmissaan ihastuneensa tähän karjalaiseen huuliveikkoon ja tietäjään. Kerran Terentjevin Starikka tuli aikamoisessa kekkulissa kertomaan: "Aa, ylen hyvä Ruotsin prihatsu. Makiat viinit hänellä oli, vihriät viinit. Butilkan kun join, niin heti dorokal virusin." Rautatavaaran mukaan joku sieluton oli juottanut ukolle pullollisen tenttua.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi