Blogi

Vähemmän kriittinen journalismi Sivo Sokan tapauksessa

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 02.10.2018 19:08

Blogi >>

Suurin vastuu Silvo Sokka -sensaatiosta kuuluu kuopiolaiselle Savo-lehdelle. Ennen pyöräretkelle lähtöään Sokka jätti Savo -lehdelle saksalaisen insinööri Ganzeugenin nimissä kirjeen, joka jostain merkillisestä syystä otettiin lehden toimituksessa täytenä totena syistä, joita voi vain hämmästellä.

 

Ilmeisesti Savon ja Savon Sanomien välinen eloonjäämiskamppailu oli armotonta ja Savo -lehti otti olemassaolontaistelussa kaikki aseet käyttöön. Sokka -juttu oli saatava kiireellä lehteen ennen kuin tieto kohu-uutisista ehti kilpailijan korviin, eikä ihan kaikkia taustoja ehditty tutkia.

 

Tässä alla Silvo Sokan laatima kirje, jota on näin jälkeenpäin vaikea uskoa saksalaisen insinöörimiehen laatimaksi. Toisaalta  totuus on välillä taruakin ihmeellisempi. Asuihan esimerkiksi Suonenjoen Lempyyn kylällä sodan jälkeen vuosien ajan lentojätkä, joka paljastui vasta kiireisen lähtönsä jälkeen Saksan armeijan majuriksi, kun kyläläiset pääsivät tutkimaan häneltä jäänyttä  matkalaukkua.


Arv. Savo-lehden toimitus

Surren täytyy minun ilmoittaa, että maailma ja Suomi on menettänyt tänään erään lahjakkaimman keksijäalun. Hän sai surullisen lopun noustessaan ilmaan suunnittelemallaan raketilla, joka räjähti pirstaleiksi kaukana korkeuksissa.

 

Minun täytyy kertoa juttu alusta alkaen, koska olen osaltani vastuussa siitä.

 

Tutustuin keksijään Silvo Sokkaan, 1948 tammikuussa, jonka seurauksena oli, että ryhdyimme rakentamaan hänen suunnittelemaansa rakettia, joka oli tarkoitettu kauko-ammukseksi. Hän laati piirustukset, minä annoin rahallista avustusta mahdollisimman paljon, vaikka hän toi itsekin rahaa jokaisesta tilistään. Myös raketin moottori oli hänen suunnittelemansa, joka kehitti suuren työntövoiman (2.650 kg). Kaikki osat rakennettiin eri tehtaissa väärällä nimellä. Koelento oli suunniteltu tapahtuvaksi elok. 24 p:nä, mutta se siirtyi lokak. 7 :än, koska polttoaineen kehittäminen vei aikaa. Rakennustyöt aloitettiin huvilallani helmik. 10 p. ja saatiin päättymään syysk. 3 p:nä.

 

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi