Blogi

Väinö Bremer - aikansa suuri sankari

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 06.11.2018 19:37

Blogi >>

Kirjaston ilmaisjakeluhylly, jonne satunnainen kulkija voi vapaasti jättää hänelle vaivaksi käyneitä painotuotteita, on kirjaston mielenkiintoisin hylly. Kerrankin siellä oli tarjolla tuo Väinö Bremerin kertomus siitä, miten hän melkein lensi maapallon ympäri. Valtameret tosin täytyi silloisilla lentolaitteilla ylittää laivan kannella.

 

Ei uskoisi, että tuokin kirja on jo täyttänyt 85 vuotta. Näköjään vuonna 1933 pystyttiin painamaan ihan siedettäviä valokuvakirjoja. Vieläkään teoksen värit eivät ole vaalenneet tai harmaat ja haalenneet. Sen lisäksi, että kirja on kaunis, se on myös huikean jännittävä seikkailukertomus.

 

Bremerin lentäjän uran alussa ilmakulkuneuvot olivat vielä melkoisen epäluotettavia vehkeitä, ja vaikka hänen Junkersinsa oli saksalaista laatutyötä ja maailman ensimmäinen kokometallinen ja sen vuoksi lujatekoinen lentokone, niin monta pakkolaskua miehen piti matkallaan tehdä. Siltä 30- luvun alun reissulta mies palasi ehjänä, mutta tuuri kääntyi vuonna 1965, jolloin Bremer sai surmansa, kun pimeässä tehty lasku ei onnistunut.

 

Väinö Bremer oli aikansa suuri sankari. Hän oli lentäjä, mutta myös olympiaurheilija. Vuoden 1924 talviolympialaisissa mies voitti sotilaspartiohiihdossa hopeaa ja sijoittui samana vuonna kesäkisoissa nykyaikaisessa viisiottelussa yhdeksänneksi. Väinö Bremerin poika oli kilpa-ajaja Carl-Otto Bremer ja veljenpoika helikopterilentäjä ja kansanedustaja Klaus Bremer.

 

Minun silmissäni Bremerin sankaruutta himmentää kuitenkin se, että hän oli niin innokas metsästäjä, että otti kaukomatkoilla koneeseensa mukaan pistoolin, koska pitempi pyssy ei mahtunut kuormaan. Pistoolillaan hän onnistui tappamaan nukkumassa olleen krokotiilin hiipimällä sen lähelle ja ampumalla sitä korvaan. Ei kuulosta reilulta peliltä. Nykyään yleinen mielipide ei moista tekoa hyväksy.

 

 


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi