Blogi

Väkeä enemmän kuin Elon pelissä

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 07.10.2019 17:34

Blogi >>

Kuluneen kuopiolaisen sanonnan mukaan, kun kansaa on oikein paljon koolla, sanotaan, että "väkeä on kuin Elon pelissä". Körttipiireissä sen sijaan sanotaan "väkeä on kuin Herättäjäjuhlilla". Kups-Elo pelissä vuonna 1969 katsojia Väinölänniemellä oli virallisesti 6787 ja epävirallisesti yli 8.000. Tässä yhteydessä korostettakoot, että tuo tapahtuma oli Kupsin isännöimä peli, ei siis Elon peli. Elon omien pelien yleisöennätystä en ole onnistunut saamaan selville, mutta vähemmän se lienee kuin porvarivastustajien ennätys.

 

Eilen Kupsin ottelussa oli uusi seuran yleisöennätys, eli katsojia siunaantui 7114 kpl. Se on vaikuttava luku, mutta ei ole Keskuskentän yleisöennätys, sillä Kopareiden kotipelissä Kupsia vastaan, oli maksaneita katsojia 7412. Keskuskenttä vetää houkuttelee näköjään paremmin ihmisiä paikalle seuraamaan jalkapalloa kuin Väinölänniemi, mutta Värillä lienee kuitenkin nähty Kuopion historian suurin yleisömäärä.

 

Se tapahtui joskus 1920-luvun alussa, kun kommunistien vappujuhlaan oli Etsivän Keskuspoliisin tarkkailijan mukaan kokoontunut yli 7.000 sanan kuulijaa. Silloin Vänärillä puhui vahvasti kärkkääläistaustainen kansanedustaja Ville Vainio, alk. Karjunen. Poliisiraportin mukaan Vainion puhe käsitteli vapun henkeen sopivasti erilaisia seksuaalisia perversioita, joihin puhuja oli törmännyt porvariston parissa liikkuessaan. Vainio liikkui sujuvasti myös paremmissa piireissä, koska hän oli varsinaiselta ammatiltaan liikemies ja ikiliikkujan keksijä.

 

Muuten eilisessä pelissä Kups oli selvästi parempi eikä pystynyt ratkaisemaan Suomen mestaruutta itselleen, koska erotuomari jätti yhden selvän rankkarin viheltämättä ja antoi sen sijaan varoituksen rikotulle pelaajalle eli Petteri Pennaselle. Huomasin buuaavaani innokkaasti tuon tuomion jälkeen, mutta lopetin, koska muut sivistyneet katsojat tuijottivat minua tuomitsevasti.

 

Hongan viime hetken tasoitusmaali oli ns. onnekas räkämaali, kun taas Kupsin maali oli taidokas tekomaali. Hongan maalin teki erinomainen inkeriläinen puolustaja Robert Ivanov, joka on äitinsä puolelta Inkerinmaan Pakkeja, joka olisi hyvä sukunimi puolustajalle. Luulen, että nuorella, taitavalla ja lähes kaksimetrisellä Ivanovilla on vielä sijaa Keski-Euroopan rahakentillä.


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi