Blogi

Valtiolliset hautajaiset

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 06.02.2019 18:56

Blogi >>

Vain vaivoin pystyi urheiluministeri Sampo Terho peittämään syvän liikutuksensa, kun hän eilen pääuutislähetyksessä esitti, että Matillekin olisi syytä järjestää valtiolliset hautajaiset. Valtiolliset hautajaisethan on tapana järjestää yhteiskunnassa merkittävästi kunnostautuneille kansalaisille, ja kyllähän Mattikin ehti kunnostautua merkittävästi monellakin elämän alalla.

 

Valtiolliset hautajaiset on Suomen historiassa järjestetty 77 miehelle, mutta jostain syystä vain kahdelle naiselle. Mielestäni Mattikin voidaan lisätä hyvällä syyllä merkkimiesten luetteloon. Wikipedian mukaan valtiolliset hautajaiset on järjestetty Suomessa vuodesta 1990 seuraaville henkilöille:

 

Valtiollisten hautajaisten järjestelyissä voidaan hyödyntää kokemusta Suomen marsalkka Mannerheimin vastaavan tapahtuma järjestelyistä. Alhaalla olevasta linkistä löytyy Yle arkiston pitkä ohjelmasarja Mannerheimin maahanpanijaisista. Kuulijan kannattaa erityisesti syventyä ohjelman siihen osaan, jossa urheiluselostajana parhaiten tunnettu Pekka Tiilikainen kuvailee tunteikkaasti hautajaissaattueen etenemistä Esplanadilla.

 

 

Tiilikainen ei valitettavasti enää ole keskuudessamme, mutta mielestäni urheiluselostaja Antero Mertaranta voisi korvata hänet Matin valtiollisissa hautajaisissa. Suomessa on totuttu, että kenraalikunnan edustajat kantavat valtiollisissa hautajaisissa merkkihenkilöä hänen viimeisellä matkallaan. Matin tapauksessa olisi ehkä vaikuttavampaa, että tehtävän suorittaisivat hänen leskensä ja entiset vaimonsa.

 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/03/28/marsalkka-mannerheimin-hautajaiset


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi