Blogi

Venäjän Kärkkäälä

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 12.01.2022 16:39

Blogi >>

Tv-toimittaja Arvo Ei-Poika Tuomisen hieno dokumenttiohjelma nimeltään Vuoksi virtaa vuolaasti esitetään sunnuntaina 16.1.2021 klo 18.30 TV I:llä ja kaikkien Suonenjoen ja Hankasalmen Kärkkäälän kylien asukkaiden on syytä terhistäytyä varsinkin ohjelman katselukohdassa 11 min.28 sek, koska silloin esitellään Venäjän Kärkkäälän kylä, joka sijaitsee nykyisessä Lesogorskissa, joka ennen sotaa tunnettiin nimellä Jääski.
 
Venäjän Kärkkäälästä on ilmeisesti tulossa huomattava matkailukohde, koska sinne on perustettu maatilamatkailua harrastava Ilo-niminen tila, jonka nimen oletan Aki Kaurismäen keksineen, vaikuttaa ainakin minusta ihan mielenkiintoiselta paikalta ja jos Suonenjoen Kärkkäälän kylätoimikunta järjestää joskus virkistysmatkan Ilolle, niin aion ilmottautua mukaan maksoi mitä maksoi. Mansikkaa ei Venäjän Kärkkäälässä kasvateta, kuten Suonenjoen Kärkkäälässä, mutta nettitietojen mukaan luonnonharrastajalle Jääskessä on paljon muuta nähtävää. Itse en ole esimerkiksi koskaan nähnyt pähkinäpuuta enkä aitoa villiomenapuuta.  
 
Wikipedia kertoo Jääsken luonnosta seuraavaa:

Villikasvillisuus on hyvin lajirikasta Jääskessä, jossa jaloista lehtipuista lehmus viihtyy erityisesti Vuoksen ja Kuurmanjoen rantalehdikoissa. Vaahteroita kasvoi Kärättilän kylässä Kuurman pohjoispuolella olevilla kallioilla. Hehtaarin laajuinen luonnonvarainen pähkinäpensaslehto sijaitsi Rouhialankosken pohjoisrannalla, jossa laskettiin olevan sata suurta pähkinäpensasta. Alueella kasvaa villejä omenapuita ja muita kasviharvinaisuuksia ovat haarapalpakko, rantaorvokki, metsäkumina, sinilatva, vuorimunkki, purosätkin ja juurehtiva kaisla. Putkilokasveja on merkitty muistiin kaikkiaan 600 erilaista lajia.
 
Muistanpa, miten ennen Suomen ja Neuvostoliiton välistä ikuista ystävyyttä kehitettiin ja jopa syvennettiin siten, että suomalaisilla kaupungeilla oli naapurissa ystävyyskaupunkeja. Ystävyyskaupunkiharrastus on nykyään ilmeisesti kokonaan lakannut, mutta sen sijasta Kärkkäälän kylät voisivat julistautua toistensa ystäviksi. Ainakin Suonenjoen Kärkkäälän mansikanviljelijät voisivat ystävyyden nimissä laajentaa toimintaansa Vuoksen rannalle, jossa pakkanen tai pouta ei vaivaa ja josta kahdeksan miljoonan asukkaan Pietarin seudulle ei ole kuin tunnin matka.
 
Jos joku ei jaksa sunnuntain tv-lähetystä odottaa, niin tästä voi katsoa, miten hiljaa kulkee Volga vm.-61 toimittaja Tuomisen käsissä Vuoksen rantateillä:

https://areena.yle.fi/1-50938332


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi