Blogi

VIFK ja WIFK

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 11.07.2012 15:47

Blogi >>

Tuo öylönnä mainittu maineikas maajoukkuejalkapalloilija Stig-Göran Myntti oli vaasalaisen Vifk:n miehiä. Toinen saman seuran kuuluisa kasvatti oli erinomainen maalivahti Lars Näsman. Miehiä yhdistää sekin seikka, että molemmat ovat pelanneet sekä jalkapallo- että jääpallomaajoukkueessa.

 

Männä viikolla kävin katsomassa Mölymäen jalkapallopyhätössä, kun Vifk:n ja Kupsin A-junnut kohtasivat. Luulin, että kyseessä olisi ollut tiukka vääntö, koska vaasalaisten jalkapallohistorian sankaritarusto on pitkä ja paksu kuin se kuuluisa gorillan käsivarsi. Kyseessä ei kuitenkaan ollut tiukka vääntö. Lyhytkasvuiset, mutta vikkelät savolaisnuorukaiset pyörittelivät kankeita rantaruotsalaisia mennen tullen.

 

Muuten Vifk on sikäli erikoinen urheiluseuran nimi, että sekä Vaasan että Viipurin ifk käyttivät samaa kirjainlyhennettä. Molemmat seurat ovat voittaneet Suomen palloilumestaruuksia; muistaakseni vaasalaiset jalkapallossa, viipurilaiset jääpallossa. Jotta sekaannus olisi lopullinen, pitää muistaa, että Suomessa on myös palloiluseura Wifk.

 

Wifk, eli Willmanstrand ifk, on lappeenrantalainen seura, joka on tainnut kunnostautua ennen kaikkea kovien miesten ja kauniiden naisten vaativassa palloilulajissa nimeltään sähly. Tietääkseni Lappeenranta on ihan yhtä vähän ruotsinkielinen kaupunki kuin Kuopiokin. Luulen, että Wifk:n nimen selitys on se, että Lappeenrannassa toimi ennen tekninen korkeakoulu ja että kyseessä on jonkinlainen teekkarihuumori.


Takaisin

Kommentit

Kirjoittanut ak 11.07.2012 16:28
Se taitaakin sitten olla niin, että Viipurin, Vaasan ja Willmanstrandin ifk:t ovat saavuttaneet Suomen mestaruuksia palloilussa.
Kirjoittanut Antti O. Arponen 11.07.2012 07:11
Ettei jäisi väärää tietoa, niin korjattakoon se, että IFK Willmanstrand (WIFK) on Suomen mestari futsalissa eli salijalkapallossa. Vuosi oli 2000. Lappeenrannassa ei ole jalkapalloilijoille kunnoillista talviharjoittelupaikkaa. Siksi futaajat ovat joutuneet treenaamaan talvisin koulujen pienissä saleissa, ja seurauksena oli takavuosina menestystä futsalissa. Oikeassa jalkapallossahan Lappeenrannasta ei ole koskaan kehittynyt liigatason joukkuetta.

Sählyn kilpaurheilullista versiota salibandyä Lappeenrannassa edustaa sekä miesten että naisten liigassa seura nimeltä NST-Lappeenranta. Alkuperäinen nimi vuodelta 1994 oli Nakkisormet, mutta kun seura nousi liigatasolle, niin sponsorineuvotteluissa seuranimi Nakkisormet ei ollut riittävän kovaa valuuttaa kilpailussa tukirahoista SaiPan, Veiterän, koripalloseurojen LrNMKY:n ja Catzin kanssa, ja seura muutti vähän nimeään.

Kommentoi