Blogi

Viipurin-Mikko

Kirjoittanut Aulis Koivistoinen 11.01.2022 16:21

Blogi >>


Televisiossa näytettiin pari päivää sitten uusintana vuonna 2007 kuvattu Ei löydy Viipurin vertaista. Dokumentista käy hyvin ilmi se, että tsaari Putinin hallintokaudella on ainakin kaupungin keskustaa kovasti kunnostettu. Kun viimeksi pääsin kaupungissa käymään syksyllä 2019, niin Viipurin linnan tornista katseltuna näkymä oli ihan viehättävä. Vuonna 2007 Viipurin keskustan kuntoa ei sen sijaan olisi voinut moittia, ei ainakaan liiaksi.

 

Ohjelmasta paljastui, että venäläisen kansantaruston mukaan myös Viipurissa on sijainnut Mannerheimin huvila. Sortavalassa sijaitsevan Mannerheimin huvilan, joka meillä Suomessa tunnetaan kuitenkin paremmin apteekkari Jääskeläisen huvilana, olen nähnytkin. Sortavalan Mannerheimin huvila on kestänyt hyvin ajan hammasta ja on ihan hyvin vatupassissa, mutta Viipurin Mannerheimin huvila, jota suomalaiset kutsuvat myös Kiiskilän kartanoksi, vaikuttaa olevan lievästikin ilmaistuna ainakin pienen pintaremontin tarpeessa.

 

Viipuri-ohjelmassa esiintyy asiantuntijana Nobel-runoilija Josip Brodskin kaveri Viipurin-Mikko, joka oli oppaana kesällä 2014 uukuniemeläisten Viipurin matkalla. Hän osoittautui harvinaisen mukavaksi mieheksi, joka venäläisyydestään huolimatta oli opetellut puhumaan lähes virheetöntä suomea. Mielestäni hän oli hyvinkin se pakinoitsija Aapelin peräänkuuluttama todella viisas mies, joka tuntui tietävän kaiken ja oli myös lukenut kaiken lukemisen arvoisen tässä ihmisten maailmassa.

 

Kun Mikko erosi uukuniemeläisistä, hän pyysi lopuksi ryhmämme kirkonmiestä siunaamaan itsensä, kuten myös tapahtui. Mies paljastui siis totiseksi kristityksi, vaikka muuten olikin suuri humoristi. Sovimme, että kun seuraavan kerran vierailemme Viipurissa, pestaamme Mikon taas oppaaksi. Ikävä kyllä uutta tilaisuutta Viipurin-Mikon palvelujen ostamiseen ei tullut, sillä miehestä myöhemmin kysellessäni minulle kerrottiin hänen kuolleen yllättäen syöpään.

 

Ei löydy Viipurin veroista dokumentin voi katsoa tästä linkistä:

https://areena.yle.fi/1-3275263?autoplay=true


Takaisin

Kommentit

Ei löytynyt

Kommentoi